• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Voor de ingang van het atelier hangt een tegeltje met daarop: ‘Goedemorgen, ik kom hier om mooie dingen te maken.’. Het is precies wat tassenontwerper Omar Munie iedere dag in zijn atelier in Den Haag komt doen. “Ik ben gek op mijn werk”, zegt de 26-jarige talentvolle ontwerper.

De tas is nu niet meer weg te denken uit het straatbeeld. “Maar ik kijk nooit in iemands tas hoor”, glundert de ontwerper. “Het is iets heel persoonlijks.” En dat persoonlijke komt terug in zijn ontwerpen, want iedere tas is handgemaakt en exclusief. De tassen worden met veel zorg en aandacht gemaakt. “Geen tas gaat de deur uit voordat ik gecheckt heb of alles helemaal goed is.”

Kristalstenen
De jonge Omar was altijd al creatief. Hij maakte eerder klokjes van metaal, maar wilde graag meer. Op de Modevakschool ontwierp hij broeken en sieraden. Al gauw ontstond de eerste tas. “Drie meiden uit mijn klas wilde de tas gelijk kopen”, lacht hij. Het was een vrij simpele tas van 100% Italiaans katoen. Kleine kristalstenen maakte de tas erg blits. “Thuis heb ik nog twee van die tassen gemaakt. Ik verkocht ze voor €35 per stuk.” Nu worden zijn van leer gemaakte tassen verkocht voor prijzen tussen de €300 en €1000. Iedere tas heeft een oplage van 25 stuks.

Het leven zag er voor de ontwerper niet altijd zo rooskleurig uit. Vanwege een burgeroorlog in zijn geboorteland Somalië, vluchtte Omar op 9-jarige leeftijd met zijn twee broertjes en zus naar Nederland. “We moesten vluchten voor ons leven zonder onze ouders. Dat was niet makkelijk. We lieten alles achter. En kunnen nog steeds niet terug, omdat het land erg onveilig is.” Zijn moeder volgde gelukkig vier jaar later. Samen startte het gezin een nieuw leven met een mooie toekomst.

Een kick
Munie leeft zijn droom. “Ik heb mezelf een keer beloofd om mijn dromen na te jagen. Het enige dat ik nu kan doen is gaan”, glundert de ontwerper. “Daardoor kan ik goed met teleurstellingen omgaan. Ik blijf er niet te lang in hangen en ga snel weer door.” Inmiddels is Munie eigenaar van Omar Munie Clothing, dat hij tijdens zijn studie oprichtte. In 2008 won hij de prijs voor ‘Beste Ondernemer onder de 25’. “Ik geniet iedere dag van wat ik doe. Het geeft zo’n kick als ik op mijn werk goed kan presteren.”

En zijn werk wordt zeker gewaardeerd. Bekende Nederlanders lopen met zijn exclusieve tassen. Zelfs Prinses Máxima stuurde hem een dankbrief voor zijn prachtige ontwerpen. Maar zonder goed team is dit allemaal niet haalbaar. “Het team is heel fijn en vertrouwd. Soms ben ik streng, maar dat komt omdat er dan ook wat gedaan moet worden. We presteren met z’n allen.”

Bron: Powerlady Magazine

YOU MIGHT ALSO LIKE