• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Interview met Awura Abena Simpe

“In het begin leidde ik mijn leven om mezelf te ontwikkelen. Ik las boeken en luisterde naar podcasts voor mijn eigen ontwikkeling. Nu besef ik dat ik het proces van ontwikkeling en groei in anderen wil aanwakkeren. Ik wil mensen het belang laten inzien van blijven groeien en leren.”

Awura Abena Simpe (1988) is een jonge ambitieuze vrouw. Haar moedige keuze om de advocatuur in te ruilen voor het creatieve ondernemerschap, inspireert menig vrouw (en man). We spreken elkaar bij La Place (“Ik had vroeger een bijbaantje bij La Place toen ik zestien was”), waar ze patatjes met muntthee besteld. Maar ze komt aan haar patatjes bijna niet toe, vanwege al het goud dat ze tijdens het gesprek dropt. “Ik wil iets neerzetten dat duurzaam is, iets dat niet zomaar een trend is. Ik wil vrouwen iets aanreiken wat ze mee kunnen nemen in het leven.”

Creative Women Collective (CWC) is een verhaal van moed, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid. Op 1 september 2016 lanceerde Awura de website van CWC, een dag na haar laatste dag als advocaat intellectueel eigendomsrecht. Met CWC hoopt Awura creatieve vrouwen de juiste kennis, tools en netwerk te bieden, zodat de vrouwen het maximale uit hun creatieve talent kunnen halen. “Met CWC maken we impact op de levens van de vrouwen.”

Creëren zonder oordeel

Als jong meisje tekende Awura veel en nog steeds is het haar passie. “Creativiteit is voor mij vrijheid, maar ook loslaten. Ik beleefde mijn meest creatieve momenten als ik losliet. Dan kwam ik een in een staat van flow, alles om me heen verdween, ik was alleen nog maar bezig met creëren. Creëren zonder oordeel. Daar kwamen de mooiste creaties uit.”

Die drive van creëren is de reden waarom ze ’s ochtends wakker wordt. Haar ogen glinsteren: “Dan bedenk ik me: wat kan ik nu weer creëren? Wat kan ik nu weer teweeg brengen voor deze vrouwen?”

‘Wow, dit is het!’

Onlangs vierde Awura samen met haar geweldige team en 75 creatieve vrouwen het 1-jarig bestaan van CWC. Aan het eind werd ze door haar team overrompeld met een bijzonder lief filmpje. Mooie vriendinnen, teamleden en familieleden vertelden waarom Awura hen zo inspireert. Awura hield het niet droog, maar ze stond op, draaide zich om naar alle aanwezige vrouwen en zei: “Jullie zijn de reden waarom ik doe wat ik doe.”

Die kwetsbaarheid is belangrijk voor Awura, maar ook voor CWC. Het is die kwetsbaarheid die ervoor zorgt dat vrouwen zich veilig voelen. “Kwetsbaarheid is van levensbelang. Tijdens mijn derde jaar als advocaat ben ik de boeken van Brené Brown gaan lezen. Ze heeft me volledig wakker geschud. Ik zag voor het eerst in dat ik mij helemaal niet kwetsbaar opstelde. Ik schrok daar van. Als je het leven ten volste wilt leiden, dan moet je kwetsbaar zijn. Dat besef leidde tot het starten van CWC.”

Het allereerste evenement was heel kwetsbaar. Ze vertelde haar verhaal van begin tot eind. Daarmee zette ze de toon van kwetsbaarheid. Bij ieder evenement gaat ze op die voet verder. “Doordat ik mij kwetsbaar durf op te stellen, doen anderen dat ook. Kwetsbaarheid is de rode draad. Vrouwen voelen zich veilig en durven zelfs hun problemen bloot te leggen. Toen dat gebeurde tijdens #CWC1year, dacht ik: wow, dit is het, we gaan hiermee door!”

Plotseling switcht Awura van de Nederlandse taal naar het Engels. Het lijkt alsof ze een gedicht voordraagt, alsof ze spoken word opvoert, maar ze citeert een quote van de 26e president van de Verenigde Staten, Theodore Roosevelt:

“It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.”

Storytelling

“Mensen putten kracht uit mijn verhaal. Dan mag ik het niet voor mezelf houden. Ik moet het vertellen.” Regelmatig vertelt Awura variaties van haar haar verhaal op evenementen van CWC, maar ook op andere bijeenkomsten waar ze uitgenodigd wordt om te spreken.

Zo helder zoals ze dat nu verwoord, zo ongemakkelijk was het in eerste instantie om haar verhaal te vertellen. “Ik ben eigenlijk heel privé. Ik wil niet perse op de voorgrond treden. Ik hield een tijdje een foodblog bij. Dat ging alleen maar over eten. Soms zag je een arm van mij, maar daar hield het wel mee op. Het was heel veilig. Maar ik doe dingen juist omdat ze uitdagend zijn.”

Dus besloot ze het oncomfortabele gevoel te omarmen. “Ik heb ervaren dat het helemaal niet om mij draait als ik naar voren treed voor CWC. Het draait om de boodschap van het verhaal. Toen ik dat begreep, kon ik makkelijker over mezelf vertellen en is het steeds minder ongemakkelijk geworden.”

Een beweging

In 2013 werd Awura door Young Ghanaian Professionals de vraag gesteld waar ze zichzelf over tien jaar zou zien. Dit is wat ze toen antwoordde: “Over tien jaar zou ik onder andere een expert willen zijn op het gebied van media en intellectueel eigendomsrecht. Wellicht ben ik over 10 jaar met compleet andere zaken bezig, dat geeft niet en dat vind ik prima. Wat ik belangrijker vind is dat ik dankbaar blijf, blijf leren en blijf groeien.”

We zijn nu vier jaar verder. Awura’s leven ziet er heel anders uit dan een paar jaar geleden. Maar haar drive naar groei en ontwikkeling is niet veranderd. Nu deelt ze dat zelfs met een groot netwerk van creatieve vrouwen via CWC. “Ik geloof dat CWC meer is dan een club vrouwen. Ik geloof dat we een beweging in gang hebben gezet. Een beweging waarin we streven naar persoonlijke, creatieve en zakelijke groei én waarin we kwetsbaarheid omarmen.”

De Engelse versie van dit interview is gepubliceerd op de website van CWC
Foto: HIND MARI

YOU MIGHT ALSO LIKE