• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Moderne beweegtuinen voor goede leefstijl

  • Marina
  • apr 1, 2018
Moderne beweegtuinen door Marina de Haan

De Castricumse wethouders Wim Swart en Rob Schijf hebben gisterochtend samen met Olga Commandeur twee beweegtuinen geopend op Landgoed Duin en Bosch. “De beweegtuin is bij uitstek een opstap om meer in beweging te komen”, aldus Schijf, wethouder sport.

De beweegtuinen zijn een onderdeel van het project ‘Ouderen in beweging’ dat als doel heeft om kwetsbare ouderen uit Castricum met elkaar te verbinden én te stimuleren om meer te bewegen. Op de beweegtoestellen kunnen verschillende lichaamsdelen en spieren intensief getraind worden. “We hopen dat de doelgroep gezond blijft door actief te zijn in de beweegtuinen”, vertelt Hester van Urk, initiatiefnemer en tevens fysiotherapeut. “Ik wil senioren laten ervaren hoe goed het doet om buiten te bewegen en meer onder de mensen te zijn. Het is daarnaast een leuke aanvulling op een wandeling.”

Na het officieel knippen van de linten geeft Commandeur, presentatrice van het tv-programma Nederland in Beweging!, voor iedereen een warming-up. Enthousiast komt bijna iedereen in beweging. “Als je zit, klap je mee”, zegt Commandeur. “Laat nu je spierballen zien. En we zwaaien naar elkaar.” Wethouder Swart doet actief mee en laat vervolgens samen met Commandeur de mogelijkheden van de verschillende toestellen zien. Swart: “We hopen dat andere gemeentes het idee wellicht ook overnemen.”

De 74-jarige Bonnie Velthuis is enthousiast over de beweegtuin. “Rondjes lopen heb ik eigenlijk wel gezien en binnen heb je vrij weinig beweging. Het wordt gauw saai. Ik geloof dat het ouderen zal stimuleren om meer te gaan bewegen.” Ook Keimpe Wiersma (86) staat 100% achter het project. “Ik geloof dat veel mensen hier profijt van zullen hebben. Ik ga er zeker gebruik van maken.”

Eén van de beweegtuinen ligt voor het pand van Dijk en Duin. Naast cliënten van verschillende afdelingen, zijn ook oudere buurtbewoners welkom. De tweede (afgesloten) beweegtuin ligt achter het pand en is voor de meest kwetsbare patiënten. “Deze doelgroep kan niet zelfstandig bewegen, omdat ze fysiek iets minder mobiel zijn”, aldus Tessa Wiersma, directeur Klinische Zorg. “Voor hen is het voldoende om buiten te zijn en licht te bewegen. We willen met dit project een goede leefstijl neerzetten.”

Peter Kater probeert samen met Commandeur alle toestellen in beweegtuin nummer twee uit. Op de schommel beweegt het tweetal van voor naar achter. Ook de armen worden op dat ritme meebewogen. “Hupakee”, lacht de 54-jarige Peter, die al een favoriet toestel heeft. “De fiets! Daar zal ik vaak op te vinden zijn. Fietsen voelt voor mij heel vertrouwd”, zegt hij blij. “Ik vind het heerlijk. Een mens moet in beweging blijven.”

Het project is als burgerinitiatief ingediend en opgepakt door gemeente Castricum. De gemeente financiert en faciliteert het twee jaar durende pilotproject.

Bron: Noordhollands Dagblad, maart 2018 / Foto: Heleen Vink

YOU MIGHT ALSO LIKE