• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

‘God zal je verrassen met Zijn trouw’

  • Marina
  • mei 29, 2018

TIEN MINUTEN MET BRIAN HOUSTON

The Big Eagle. Zo wordt voorganger Brian Houston liefkozend genoemd door kerkgangers van Hillsong Church. Samen met zijn vrouw Bobbie Houston, aka Mother Dove, is hij senior voorganger van de megakerk. Wij spreken ps Brian in Londen over drie levenslessen uit zijn nieuwste boek ‘There Is More’. “Ik wil mensen inspireren om met een doel te leven.”

Colour Conference, de vrouwenconferentie van Hillsong, is in volle gang als we ps Brian spreken. Tijdens de preek van Jeremy Courtney van Preemptive Love over zijn leven en werk in onder meer Irak, verlaten we het met elfduizend vrouwen gevulde auditorium naar een deur die ons backstage brengt.

Door een lange smalle gang waar foto’s hangen van Whitney Houston en andere popsterren die ooit in het Londens Wembley Arena optraden, banen we ons een weg naar een gezellig ingerichte kamer. Daar op een van de comfortabele stoelen wacht ps Brian op ons. Hij heeft slechts een aantal interviews met de pers, wij zijn de hekkensluiters. Met zijn karakteristieke diepe stem zegt hij ons gedag. Na wat small talk over zijn jetlag starten we het interview.

Ps Brian neemt ons in tien minuten mee langs drie belangrijke levenslessen uit zijn boek.

Durf grote dromen te dromen

“Ik begin mijn boek met de vraag: wat droomde je toen je zeventien was? Jozef was een dromer. God gaf Jozef een droom die de richting van zijn hele leven bepaalde”, vertelt ps Brian, die zelf altijd een dromer was.

Toen hij zeventien jaar was, begon hij met bijbelschool. “Toen droomde ik al. Op een dag zou ik God dienen en een leven vol betekenis leiden. Ik droomde in de les. Ik droomde op weg naar huis. Ik droomde tijdens de kerkdienst.” Als tienerjongen droomde hij dat hij voor grote groepen mensen zou spreken en dat hij de wereld zou overvliegen om mensen naar Jezus te leiden. “Ik droomde dat ik op een dag misschien wel een geweldige kerk zou bouwen. Toen had ik echter geen idee hoe mijn leven eruit zou gaan zien.”

Inmiddels bestaat Hillsong al 34 jaar en is de gemeente vanuit Sydney, Australie gegroeid naar campussen wereldwijd. De verschillende locaties tellen wekelijks meer dan honderdduizend bezoekers. Daarnaast reist ps Brian de wereld over om het Goede Nieuws te vertellen aan iedereen die het horen wilt. De jaarlijkse Hillsong conferenties in Sydney, London en de Verenigde Staten trekken tienduizenden bezoekers.

“Ik ben een groot gelover in de kracht van dromen. In het leven van mij en mijn vrouw Bobbie heeft God al onze dromen steeds weer overtroffen”, zegt ps Brian, die nog altijd grote dromen heeft. “Ik denk dat groot dromen bij mij natuurlijk komt. Bobbie en ik volgen nog steeds wat God in de eerste plaats in ons hart heeft gelegd. Ik ben nog altijd vol visie voor de toekomst. Met mijn 64 jaar ben ik natuurlijk nog hartstikke jong”, grapt hij.

Weet dat je een doel hebt

Een van ps Brians favoriete Bijbelverzen is Efeziërs 3:20. Daar staat in de NBV: ‘Aan hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken’. “In de Message vertaling staat dat God veel meer kan doen dan wij kunnen voorstellen, raden of vragen. Ik wil dat mensen dat begrijpen. Dat heeft me geïnspireerd om dit boek te schrijven.”

Uiteindelijk besloot ps Brian om 2018 geheel toe te wijden aan het thema ‘there is more’. Naast zijn boek en het gelijknamige aanbiddingsalbum van Hillsong Worship, draagt daarom ook de Hillsong conferentie later dit jaar die titel.

“Ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat wij op aarde met een doel leven. Zoveel mensen realiseren zich niet dat ze hier op de wereld zijn voor een bepaalde reden.” God dienen is een groot avontuur met hoogte- en dieptepunten. Het kent vreugde en pijn. “Maar wat een geweldige reis om op te zijn”, vertelt hij met twinkeling in zijn ogen. “Ik wil mensen richting hun levensdoel inspireren. Gods doel voor jouw leven kan er anders uitzien dan zijn doel voor mijn leven, maar ze zijn allebei net zo belangrijk. Iedereen heeft een rol te spelen.”

Toch kan het moeilijk zijn aan het thema ‘there is more’ vast te houden als je door een moeilijk seizoen gaat. Ps Brian beaamt dat: “Het is dan eenvoudig om perspectief en zicht te verliezen in het feit dat God meer voor je heeft. Dat gezegd hebbende, mijn vrouw en ik hebben voor gigantische uitdagingen gestaan. Het feit dat ik altijd heb vastgehouden aan mijn doel en mijn roeping hebben ervoor gezorgd dat ik bij al die uitdagingen ben blijven opstaan. In moeilijke perioden heeft dat ervoor gezorgd dat ik heb doorgezet. Zonder het gevoel te hebben dat ik wilde opgeven.”

Hij vervolgt gepassioneerd: “Een van de grootste dingen van een leven leiden met roeping is dat het je motiveert. Zelfs in het moeilijkste seizoen van je leven inspireert het je om door te zetten.”

Houd vast aan Gods benoeming (appointment) niet aan teleurstellingen (disappointment)

Ps Brian gelooft dat we allemaal een benoeming van God hebben ontvangen. Zoals hij hierboven al aangaf: iedereen heeft een doel. Hij legt het verband tussen appointment (een benoeming van God) en disappointment (teleurstelling). Een goede woordspeling, die echter in het Nederlands niet goed opgaat.

Dis betekent de andere richting op gaan. De duivel gebruikt teleurstellingen om ons in de tegenovergestelde richting van God te laten lopen”, legt hij uit. “De duivel probeert je te ontmoedigen, zodat je opgeeft. Het is van belang dat mensen hier heel voorzichtig mee zijn. Laat ontmoediging en teleurstelling je niet te kort doen. Laat het je niet weerhouden van het grote avontuur dat God voor je heeft.”

Het leven kent teleurstellingen. Het leven kent pijn. “Tijdens Colour Conference sprak ik over pijn, maar vooral ook dat God pijn kan omzetten in kracht. Pijn is onderdeel van deze gevallen wereld, dus we kennen het allemaal. We kunnen pijn gebruiken om elkaar te inspireren of we laten ons erdoor vernietigen. God laat moeite en pijn niet toe om ons te verwoesten, maar juist om ons te versterken. Het heeft voor mij te maken met inzien dat God zoveel meer voor je heeft. Blijf daarom alles nastreven dat Hij voor je heeft.”

“God zal je verrassen met Zijn trouw.”

When the world says you can’t,
God says you can

Beluister hier een kort fragment uit het interview.

Ben jij nu benieuwd naar meer? Bestel het boek ‘There Is More’ van Brian Houston hier.

Bron: CIP.nl, mei 2018 / Foto: Hillsong Media

YOU MIGHT ALSO LIKE