• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Tot rust komen in privétuinen

  • Marina
  • jun 18, 2018
Noordhollands Dagblad Marina de Haan

Ongegeneerd lopen bezoekers gelijk door naar de achtertuinen van mensen die ze helemaal niet kennen. Normaliter kan dat natuurlijk niet, maar afgelopen weekend tijdens de open tuinen dagen in Castricum, Bakkum en Uitgeest mocht het. Graag zelfs! “Je deelt een hobby met elkaar en komt met elkaar in gesprek”, zegt Ans Breetveld, coördinator van Open Tuinen in Castricum.

“Kom maar verder”, verwelkomt Marian Brus uit Bakkum iedere bezoeker in hun achtertuin. Haar man Rien zit op de hurken de rails van zijn modeltreinbaan te rangeren. “Ik vind het leuk om de trein aan mensen te laten zien”, vertelt hij. Door de voor- en achtertuin van het echtpaar rijdt de modeltrein over maar liefst 190 meter rails. Kronkelend langs zonnebloemen, onder de schaduw van een grote eik door en langs speenkruid. “Toen ik klein was, net na de oorlog in 1945, zag je niets anders dan treinen en trams. Ik ben het altijd leuk blijven vinden”, zegt Rien, terwijl hij de kunststoftrein met afstandsbediening bedient.

Marian noemt hun tuin een ‘georganiseerde wilde tuin’. “Het is een rommeltuin, maar wij vinden het leuk”, straalt ze. “Het is een mooie tuin. Leuk om de trein te zien, dat wilde ik graag”, vertelt Toke van ’t Loo. Waar nu het huis van Rien en Marian staat aan de Van Duurenlaan was vroeger een duin. Van ’t Loo (75) weet het nog precies. Ze was een jaar of 8, 9 toen ze daar speelde. “Zelfs mijn moeder heeft hier op de duin gespeeld.”

We zijn op de Oude Haarlemmerweg in Castricum. Terwijl Marianne Kuijpers nog wat inhoudelijke vragen over tuinieren stelt, houdt haar man een stekje vast. Wat het precies is, weet hij niet. “Weet je, ik ben treinengek en we waren net in een tuin met een modeltrein”, glundert hij. De rust die een tuin uitstraalt, daar houdt Marianne van. “Ik vind het erg ontspannend. Tegelijkertijd ontmoeten we gelijkgestemden.”

In een mooie landelijke natuurtuin met boomgaard en bloemen wordt gesproken over tuinieren en filosoferen. Het is de tuin van Ans Breetveld en Frank de Mink. “Mijn vader en mijn opa waren allebei tuinders”, zegt Breetveld als ze door haar tuin met appel- en pruimenbomen wandelt. “De witte jasmijn is al meer dan vijftig jaar oud.”

Aan de Beverwijkerstraatweg praat Thea Stet vrolijk honderduit over haar tuin. Ze zit op een witte stoel tegenover de vijver, waar een kleine kikker luid van zich laat horen. “In de avond is het hier bladstil, zo tegen zonsondergang, dan loopt er een egeltje langs, hoor je het gekletter van het water. Wat een rust. Zelfs de brulkikker kan me dan niet schelen.”

Bron: Noordhollands Dagblad, 18 mei 2018 / Foto: Pixabay

YOU MIGHT ALSO LIKE