• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Re-enactment bij Fort Veldhuis: het plaatje bij de geschiedenisboeken

  • Marina
  • aug 27, 2018

Duitse soldaten hebben afgelopen weekend de strijd bij Fort Veldhuis opgegeven nog voordat die begonnen was. “Ze zijn mietjes, ze hebben vanwege het noodweer afgebeld”, lacht Johan Graas, oprichter van Stichting Aircroft Recover Group 1940-1945, waar het hele weekend een re-enactment evenement heeft plaatsgevonden. Amerikanen, Russen en het Frans verzet gaven wel act de présence.

Soms worden ze een beetje raar aangekeken: volwassen mannen (en vrouwen) die in uniformen en met omgebouwde originele wapens de Tweede Wereldoorlog uitbeelden. Zelf zien de soldaten het anders. “We zijn een levend museum”, vertelt Martijn Brandjes, die tijdens het re-enactment reageert op de naam ‘Sergeant Fire’. “Het is een eerbetoon aan de mannen achter de uniformen.”

Gaby van Donge (27) en Lisanne Hendriks (24), beiden onderdeel van het Amerikaanse kamp, vinden het vreselijk als mensen hun hobby ‘soldaatje spelen’ noemen. Gaby: “We willen de geschiedenis in stand houden. Het mag niet vergeten worden.” Lisanne vult aan: “We willen informeren. Mensen moeten weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Geur van geschiedenis
Gaby verdwijnt kort in haar donkergroene legertent en komt terug met een ouderwetse telefooncentrale van zo’n veertig kilo. Ze opent de kist, haar ogen glinsteren. “Hij ruikt helemaal oud.” De geur van geschiedenis is voor iedere bezoeker te ruiken. “Hij doet het nog echt.”

“Ik vind het heel tof”, zegt de 19-jarige Renske den Daas die met familie is komen kijken. “Het is het plaatje bij de geschiedenisboeken.”

Alles wat de soldaten doen, wordt zoveel mogelijk volgens de voorschriften gedaan. Dus wordt er door de Amerikaanse soldaten Engels gesproken, slapen ze in tentjes, drinken ze water uit veldflessen en worden mobiele telefoons niet in het openbaar gebruikt. Het is allemaal onderdeel van het gevoel, van de beleving. “Je voelt even alsof het 1944 is”, aldus sergeant Fire.

In ere
Michiel van den Boomen is onder de indruk. “Ze houden alles in ere. En doen dat op een unieke manier”, vertelt hij. “Nu naar de Russen!”

In het Sovjet-kamp wappert de rode vlag al. Een soldaat ligt languit op zijn buik in het drassige gras. Hij lost met een mitrailleur verschillende losse flodders achter elkaar. “De vuurproef is voor ons ook even genieten”, glimlacht de 23-jarige Laurens Huizers, die een officier uitbeeldt. “Mensen denken dat wij achter de politieke ideeën van het Sovjetleger staan. Maar dat is niet zo. We hebben een geschiedkundige functie.”

Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt, schuilen bezoekers bij soldaten onder de legertent van de Amerikanen. “Wat is dat rode kruis op zijn uniform?”, vraagt vader Winric Punt aan zijn 7-jarige dochter Noomi. Ze denkt diep na, maar komt er niet op. “Het is de dokter. Hij zorgt voor gewonde soldaten.” Als het weer droog is, kijken vader en dochter bij sergeant Decker (30) die een exercitie uitvoert. Decker is de alias van Bas Dekker die al elf jaar deze hobby heeft. Hij laat zich nooit door het weer tegenhouden. “Een beetje regen hoort erbij.”

Bron: Noordhollands Dagblad, augustus 2018
Foto: Heleen Vink

YOU MIGHT ALSO LIKE