• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Elise was jarenlang depressief: ‘In openheid zit genezing’

  • Marina
  • jan 25, 2019
Elise Brouwer Marina de Haan CIP

Haar dagen waren donker. Verschrikkelijk donker. Ze zat heel diep in de put. Ze voelde enkel leegte, zinloosheid. Ze had geen perspectief, zag geen lichtpuntjes. Stel je een eindeloze tunnel voor waar je niet uit kan.

Elise Brouwer zat jarenlang opgesloten in de tunnel van depressie. Ze schreef het boek ‘Woestijnregen – dagboek voor donkere dagen’ om zichzelf en anderen te bemoedigen.

“Voor iemand die het niet kent, zijn die donkere dagen niet te bevatten. Ik kan het uitleggen, maar woorden schieten te kort. Ik had geen enkele mogelijkheid om te ontsnappen uit die tunnel”, begint Elise bij haar thuis op de bank rustig te vertellen. Met een kopje thee in de hand en de verwarming lekker hoog praten we over lijden, depressie, angsten en Gods liefde. Bij iedere vraag denkt ze diep na voordat ze antwoordt.

Depressief
Zo’n 4,5 jaar geleden was Elise drie jaar getrouwd met Jeroen. Ze werkte toen (en nog steeds) in het onderwijs. Op de pabo geeft ze Engels en Nederlands.

Toen kwam ze in een depressie. “Dat was afschuwelijk.”

Elise had vanaf haar pubertijd last van overmatig zweten, oftewel hyperhydrosis. “Ik deelde dat nooit met anderen uit onzekerheid en schaamte. Behalve bij mijn man. Ik worstelde er vooral zelf mee.” Ze besloot zich te verstoppen. “Dat maakte dat ik nog somberder en wanhopiger werd. Artsen namen me niet serieus. Dus ik dacht dat ik me aanstelde.”

Ze besloot haar moeder te bellen om erover te praten. Zo’n belletje lijkt eenvoudig, maar voor Elise was dat allerminst het geval. Ze komt uit een traditioneel gezin, met twee broers en een zus, uit Breda. Thuis was het lastig om over persoonlijke dingen te praten. Dat telefoontje was daarom een grote stap. “Toen ging de deksel van de put. Ik wist niet dat er zoveel dieper zat.”

“Lijden geeft je de kans om God te dienen, omdat Hij God is. Puur omdat Hij de Schepper is en weet wat goed voor je is.”

Identiteit
“Ik wist niet wie ik was. Ik had geen pubertijd gehad, omdat ik niet lastig wilde zijn. Ik wilde niet nog meer druk op mijn ouders leggen, omdat ik zag dat ze het pittig hadden. Als je altijd zorgt, kom je niet aan jezelf toe”, vertelt ze wijs. Haar vader werkte fulltime als jurist, haar moeder was huisvrouw. “Mijn moeder had het vaak moeilijk. Als kind zorgde zij ook voor haar moeder. Ik had hetzelfde met haar. Als een kind ziet dat haar moeder lijdt, ga je je op een bepaalde manier gedragen. Ik trok me terug.”

Toen Elise die eerste keer haar moeder belde, hoorde ze de stem van God. “Ik hoorde God spreken, Hij zei: ‘Nu is er ruimte voor een nieuwe generatie’. Dat was heel bijzonder, iets werd doorbroken.”

Waarom is er lijden? Je stelt de vraag in je boek, heb je het antwoord daarop gevonden?
“Ja”, lacht ze grappend. “Allereerst denk ik dat de mens het er zelf naar gemaakt heeft. We denken te weten wat goed voor ons is en gaan daarmee tegen God in. Dat gaat mis. Lijden is in die zin noodzakelijk, omdat we ingaan tegen hoe het zou moeten gaan. Lijden is ook een gevolg van de gevallen wereld.”

“Lijden kan louterend zijn. Ik kwam juist dichterbij God. Ik kon alleen maar naar Hem gaan. Ik had God alleen, verder had ik niets om aan vast te houden. Lijden geeft je de kans om God te dienen, omdat Hij God is. Puur omdat Hij de Schepper is en weet wat goed voor je is. Niet omdat Hij jouw gezondheid geeft. Het maakt je afhankelijk van Hem.”

“Als je open bent over je lijden en je kwetsbaarheden, is iemand anders ook geneigd om dat te doen.”

Hoe was die afhankelijkheid voor jou?
“Het was een prettige houding. Heel erg fijn. Anderzijds is het ook erg moeilijk, omdat je totaal geen controle hebt. En we willen dingen zo graag snappen. Ik wilde weten hoe lang mijn depressie zou duren en waarom het gebeurde. Maar die controle had ik niet. Ik vond dat loslaten een van de moeilijkste dingen. Mij overgeven aan de gedachte: je bent precies waar je moet zijn als mens.”

Is dat ook wat je geleerd hebt van lijden? Afhankelijk zijn van God en de controle loslaten?
“Ja, klopt. Wat ik ook geleerd heb, is dat het goed is om je lijden met anderen te delen, zodat je er niet zelf mee blijft zitten. En anderen de kans geven om mee te lijden en voor je te bidden. Het heeft verdieping gegeven aan mijn relaties. Als je open bent over je lijden en je kwetsbaarheden, is iemand anders ook geneigd om dat te doen. Op werk ben ik bijvoorbeeld heel open geweest over hoe het met me ging. Nu komen collega’s makkelijker met hun verhaal bij mij. Je creëert een kanaal waardoor dat kan. Dat is heel erg nodig. Zeker in het ‘perfecte’ Instagram leven.”

Was het moeilijk om God te vinden in duisternis?
“Soms was dat heel lastig, ja. Voor mijn gevoel had ik geen keus. Ik koos er steeds voor om Hem op te zoeken. Zelfs als er niets gebeurde. Dan bleef het stil. Op die momenten was het moeilijk om op Hem te vertrouwen. Op bepaalde momenten kon ik dat ook niet meer. Toen deden anderen dat voor mij. Mijn man Jeroen zei dan bijvoorbeeld: ‘Dan vertrouw ik dubbel’. Dat is echt goud waard.”

“Aan andere kant was God mijn enige hoop. Dan is het weer niet moeilijk, want dan ga je direct naar God. Nood leert bidden, zegt men niet voor niets. Met mijn boosheid, verdriet en wanhoop bad ik. “God, ik ben wanhopig, help mij”, zei ik tegen God. Vaak kon ik ook niet meer dan dat zeggen. Uiteindelijk kwam er dan iets kleins waardoor ik verder kon. Iemand belde me bijvoorbeeld op of ik las een bepaalde tekst. Het waren lichtpuntjes.”

“God, ik ben wanhopig, help mij”, zei ik tegen God. Vaak kon ik ook niet meer dan dat zeggen.

Welk medicijn is er voor de gebroken ziel?
“Gods liefde! Dat Hij mij volledig accepteert, inclusief de donkere kanten. Zijn liefde is mijn basis, de grond van mijn bestaan. Ik zou niet weten hoe ik zonder Hem zou moeten leven. Zijn liefde is de oorsprong en het doel. Ook van mijn leven. “

Heeft Zijn liefde jou er doorheen getrokken?
“Ja. En die liefde komt niet altijd op de manier zoals je had bedacht. Soms moet God hele pijnlijke keuzes maken om iets te bereiken. Tim Keller schreef het boek ‘Aan Gods hand door pijn en lijden’ en vergelijkt daarin lijden met een oven. Je kan er doorheen gaan en het zal je vernietigen, of je gaat er doorheen en je komt er mooier en beter uit. Gods liefde is ook een verterend vuur. Die plekken die Hij weg wil hebben, die gaan eraf. Dat is heel pijnlijk.”

Wat is bij jou gesnoeid in die periode?
“Mijn angsten. Ik had heel veel sociale angsten. En nu sta ik voor de klas. Ik was ook ontzettend onzeker en voelde me minderwaardig. Eigenlijk allemaal dingen die met identiteit te maken hebben.”

“Ik kan nog steeds ontzettend somber zijn en God lijkt dan ver weg. We zijn allemaal kwetsbare mensen en dat is oké”

Elise benadrukt: “Ik hoop niet dat mensen nu denken dat ik er ben. Ik wil niet dat mensen denken dat ik een succesverhaal ben, want dat is het niet. Ik kan nog steeds ontzettend somber zijn en God lijkt dan ver weg. We zijn allemaal kwetsbare mensen en dat is oké. We mogen elkaar daarin dragen. We zijn er allemaal nog niet. We zijn allemaal op deze gebroken planeet.”

Ze staat op van de bank en loopt richting haar witte servieskast. Daaruit pakt ze haar eigen boek. Op pagina 26 begint ze het Bijbelvers voor te lezen wat haar nog altijd bemoedigd. Ze leest Jesaja 43:18-19:

“Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden nu rusten. Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis.”

“Dat doet God nog steeds voor mij.”

Elise vindt het belangrijk dat er open wordt gesproken over psychische problemen. “Veel mensen hebben er last van en het wordt alleen maar erger als je er niet mee naar buiten komt. Dat heb ik zelf ervaren.” Als ze een ding aan anderen mag meegeven, dan is het dit: “Ga er asjeblieft over praten met iemand die je vertrouwt. In die openheid zit genezing, dat heb ik zelf ervaren.”

Bron: CIP Media, januari 2019
Foto: Mijn Focus Fotografie

YOU MIGHT ALSO LIKE