• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Sabine van Tiel krijgt kriebels van musical, alsof je in de achtbaan zit

  • Marina
  • feb 9, 2019
Sabine van Tiel

Een Duitse officier komt de studiehal binnen om te vertellen dat Joden niet meer welkom zijn op de universiteit. De studenten zingen over verzet en moedigen elkaar aan om actie te ondernemen. Het drama dat in het verschiet ligt is voelbaar.

Gehuld in een witte bloemetjesjurk staat Sabine van Tiel vooraan op het toneel. Sinds augustus speelt de geboren en getogen Heemskerkse een rol in de langstlopende productie van Nederland: Soldaat van Oranje – De Musical.

De 28-jarige Sabine staat na een castwissel sinds augustus in het meest spectaculaire theater van Nederland. In de Theater Hangaar heeft Soldaat van Oranje – De Musical al meer dan 2500 voorstellingen gespeeld in acht jaar. “Ik heb tot 19 uur, want dan moet ik iets doen”, glimlacht Sabine. “Dan krijg ik mijn pruik.”

Sabine is understudy van hofdame Tessa en onderdeel van het ensemble van de musical die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van een van de grootste verzetsstrijders uit de Nederlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema.

“Het is een heftige musical, maar ook heel mooi. We mogen het verhaal op een levensechte manier vertellen. En we moeten het verhaal blijven vertellen, want je wilt niet dat we in herhaling vallen. Zeker nu met andere situaties waarbij mensen zeggen dat anderen hier niet horen. Vroeger hebben we dat ook gezegd en toen kwam er oorlog. Daar moeten we nu voor waken.”

Soldaat van Oranje is een heftige musical, maar ook heel mooi

Schooljuf
‘Heel vroeger’ wilde Sabine schooljuf worden, vertelt ze. Maar diep in haar hart wilde ze altijd al in musicals spelen. Nadat ze haar eerste musical Aïda zag, was ze verkocht. “Ik vond het zo mooi. Toen prikkelde het me al. Maar ik kon alleen maar dansen en met dansen was geen geld te verdienen”, zegt Sabine als we haar anderhalf uur voor de voorstelling spreken in het theatercafé.

Het was een van haar docenten op het Bonhoeffercollege in Castricum die haar aanmoedigde om haar droom te volgen. “Hij vroeg mij wat ik na de havo wilde gaan doen. Musical vind ik prachtig, dat is wat ik wil, maar ik durf niet zo goed want er is geen geld mee te verdienen. Hij zei: ‘Je wilt niet dat je later oud bent en denkt dat het had gekund. Ga het proberen, dit kan je nu doen en je moet het doen’. En hij had gelijk!” Dankzij de woorden van die leraar heeft Sabine haar hart gevolgd en heeft ze zich ingeschreven op de theaterschool.

Musical is voor mij meer een gevoel. Je krijgt er kriebels van in je buik, alsof je in de achtbaan zit

Achtbaan
“Musical is voor mij meer een gevoel. Je krijgt er kriebels van in je buik, alsof je in de achtbaan zit”, zegt Sabine, die eerder te zien was in Shrek de musical, A Chorus Line en Vamos de musical. “Je wordt meegenomen in een verhaal, het kan je ontroeren, soms is het educatief. Maar mensen hebben ook ontspanning nodig. Dat is het mooie aan musical én aan kunst.”

Het is voor haar de eerste keer dat ze in een productie staat die al zo lang draait. “Het proces is heel anders dan wanneer je in een musical stapt die nog niet bestaat. Shrek had bijvoorbeeld geen voorloper in Nederland, dan ga je echt dingen uitproberen. Bij Soldaat van Oranje kom je in een geoliede machine, mensen weten wat je moet doen. Het gaat snel, maar ik heb veel aan mijn collega’s.”

De hulp van collega’s kwam vooral goed van pas bij het leren kennen van het theater. Omdat de zaal draait, is het backstage soms lastig oriënteren. “Ik dacht dat ik het nooit in mijn hoofd zou krijgen met het 360 graden decor. Aan het begin verdwaalde ik. Maar gelukkig wordt het met bordjes aangegeven: links naar het paleis, rechts naar het strand”, lacht ze.

Haar telefoon rinkelt. “M’n moeder. Per show die ik speel zitten mijn ouders zeven keer in de zaal. Daarna zegt mijn vader dat hij het nog wel een keer zou willen zien. Ze zijn apetrots.”

Rode pruik
Als de klok 19 uur slaat, vragen we of we Sabine tijdens de voorstelling herkennen. “Voor de pruiken is zoveel mogelijk de eigen haarkleur aangehouden, ik heb de enige rode pruik.”

Bron: Noordhollands Dagblad, oktober 2018

YOU MIGHT ALSO LIKE