• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

De Heemskerkse Fietsvierdaagse: ’Koffie en appeltaart horen erbij’

  • Marina
  • aug 6, 2019
Fietsvierdaagse Marina de Haan

De broers Tibbe (16) en Gijs (13) gaan een dagje met oma op pad tijdens de jaarlijkse fietsvierdaagse. Tibbe plakt voor vertrek nog wat stickers met smiley’s op zijn stuur. Dat doet hij al plagend ook bij zijn broertje. Ze lachen en springen dan op de fiets. Deze week is de 46e Heemskerkse Fietsvierdaagse met iedere dag andere fietsroutes.

Het is dinsdagochtend rond 9 uur druk bij buurtcentrum Het Spectrum, het startpunt van de fietstocht. Zo’n 450 deelnemers doen mee en fietsen 25, 40 of 60km. Voor het eerst is er een speciale kinderroute van 18km. ,,We doen ons best om de jeugd op de fiets te krijgen’’, vertelt medeorganisator Patricia Nijssen. Dat blijkt niet eenvoudig, het merendeel van de deelnemers is gepensioneerd.

Weinig jus
Tiny en Mecheline Heijmans staan startklaar om de 60km te fietsen. Het blaadje met de route is vastgepind op het stuur. Ieder jaar fietst dit echtpaar uit Rosmalen ergens anders in het land een vierdaagse. ,,We plannen onze campingvakantie eromheen. De omgeving hier is fantastisch, we genieten’’, vertelt Tiny. Wel vinden de twee dat er weinig sfeer is. Tiny: ,,Bij het vertrek en de finish is er niet veel. We zijn terrasjes, koffie en muziek gewend. Onderweg is het stempelen en door.’’ Mecheline: ,,Het is zeg maar weinig jus op de aardappels.’’ De Noordroute staat op het programma; Castricum, Bakkum, Heiloo en Alkmaar-Noord.

Appelhouder
Als het aan de 70-jarige Ria Ransijn had gelegen zou ze de 60km fietsen. Maar ze is met haar fietsvriendinnen. Dus gaan ze samen voor de 40km. Het is de eerste keer dat Ransijn meedoet met de vierdaagse. ,,Ik zit bij een fietsclubje. We fietsen iedere dinsdag samen. Dit is even leuker!’’ Fietsvriendin Leny Jordans (79) doet voor de 27ste keer mee. ,,Zolang je het kan, moet je het doen’’, zegt ze duidelijk. ,,Fietsen is gezond en het is ook erg gezellig.’’ Jordans loopt even weg om een appeltje in een ’appelhouder’ op te halen. ,,Kijk, Ria’’, zegt ze, en hangt de appels aan de fiets.

Koffie en appeltaart
Henk Koper slaat de appel over. ,,Die past niet op de fiets.’’ Koper is gehuld in wielertenue, maar heeft zijn racefiets thuisgelaten. ,,Deze heeft geen versnellingen. Gewoon lekker trappen.’’ Koper heeft geen blaadje met de route bij zich. ,,Ik heb gisteravond de hele route in mijn gps gezet. Dat duurde drie uur’’, lacht hij. ,,Maar nu hoef ik alleen maar op mijn gps te kijken.’’ Nog voordat hij vertrokken is, kijkt hij uit naar een pauzemomentje. ,,Met koffie en appeltaart. Dat hoort erbij!’’

Bron: Noordhollands Dagblad, augustus 2019
Foto: Heleen Vink

YOU MIGHT ALSO LIKE