• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

’Als je brein hapert, kun je nog genieten’

  • Marina
  • sep 21, 2019
Als je brein hapert
Het is Wereld Alzheimer Week. Daarom is in buurt- centrum De Spil in IJmuiden dinsdag een themabijeenkomst gehouden over het ’haperend brein’.

Het is tijd voor een quiz. De zestien bezoekers mogen steeds tussen twee woorden kiezen. Wie het fout heeft, moet gaan zitten. Wie het laatst staat, heeft gewonnen. Annemiek Denneman ver- zorgt met collega Mick Flieringa van Zorgbalans de bijeenkomst. Denneman legt de woorden aan de groep voor: blauw of groen, blokken of bollen, pieken of dalen, september of december? Zonder context begrijpt niemand wat er gevraagd wordt. ,,Alles is onvoorspelbaar’’, reageert een vrouw. Een ander: ,,Je weet niet

waar het over gaat.’’ Maar het gaat wel ergens over. ,,Dit is wat mensen met dementie ervaren. Ze weten niet waar het over gaat’’, vertelt Denneman.

In een uur wordt uitvoerig ingegaan op dementie en Alzheimer. De theorie wordt afgewisseld met luchtige activiteiten, waar iedereen actief aan meedoet. Persoonlijke verhalen worden omarmd.

Zombie
Een 76-jarige vrouw steekt haar hand in de lucht. Als ze begint te praten, vloeien de eerste tranen over haar wangen. Mevrouw zit in het voorstadium van de ziekte van Alzheimer. Het duurde een jaar voordat artsen wisten wat ze heeft. ,,Ik was plotseling drie dagen kwijt’’, vertelt ze ontroerd. Als ze over de toekomst nadenkt,

begint ze te huilen. De vrouw links van haar legt een hand op haar schouder. ,,Ik ben alleen. Mijn man is twaalf jaar geleden overleden’’, vervolgt mevrouw. ,,Dit is dus het begin. Straks ben ik gewoon een zombie.’’

Flieringa toont begrip en geeft gelijk ook een lichtpuntje. ,,Als je brein het niet meer goed doet, dan doet je gevoel het nog steeds geweldig. Je kunt nog dansen, naar muziek luisteren en ervan genieten. Daar heb je anderen voor nodig, maar die zijn er’’, drukt ze mevrouw op het hart.

Weer even een opdracht. Twee aan twee proberen de aanwezigen informatie over de ander uit te pluizen. Maar er is een addertje. ,,Je mag geen vragen stellen’’, zegt Denneman. Dat blijkt nog hartstikke moeilijk. Deelnemers lachen ongemakkelijk, kijken vragend in het rond. Soms lukt het om de geboortedatum boven tafel te krijgen, maar meestal niet. Flieringa: ,,Het helpt om mensen met dementie niets te vragen. Vaak wil je een goed antwoord geven, dat zorgt voor spanning, daardoor gaan mensen met een haperend brein het nog slechter doen.’’ De tip van de dag is daarom: stel geen vragen, doe een aanbod.

Wat je wel kan
,,Ineens merk ik hoe vaak ik vragen stel’’, zegt Jacqueline Lindemulder na afloop. In haar nabije omgeving kent ze mensen met dementie, daarom besloot ze de bijeenkomst te bezoeken. ,,Dementie treft veel mensen. Het is goed om een beetje te leren hoe hiermee om te gaan.’’

Met dementie of de ziekte van Alzheimer gaat de aan- dacht gauw uit naar wat niet meer mogelijk is. Maar dat is niet de insteek van de medewerkers van Zorgbalans. ,,We kijken naar wat iemand nog wél kan en we spreken de men- sen daar op aan’’, zegt Denneman.

De quiz ging trouwens over Kerstmis, dus de goede ant- woorden zijn: groen, bollen, pieken en december.

Bron: IJmuider Courant, september 2019

YOU MIGHT ALSO LIKE