• No Products in the Cart

De piano geeft Regina Albrink vreugde

  • Marina
  • nov 14, 2019
Regina Albrink

Regina Albrink kan niet zonder pianospelen. Er zijn weleens momenten dat ze een week niet speelt, maar niet veel langer dan dat. „Dan gaan mijn vingers kriebelen.” Ze heeft ontelbare keren in Het Concertgebouw in Amsterdam gespeeld, aanstaande zondag maakt ze haar debuut in het Santpoortse ’t Mosterdzaadje.

De Uitgeestse pianiste geeft dan een voorproefje van de kerstrecital die ze op Tweede Kerstdag in Het Concertgebouw zal spelen. Sinds 1991 geeft Albrink daar kerstrecitals, waar ze nog altijd erg van geniet. „Dit weet verder niemand hoor, maar in de kleine zaal van Het Concertgebouw is een man aangesteld die altijd het gordijntje opendoet als ik op kom. Hij doet dat zo leuk sinds ’91. Het geeft mij een thuisgevoel. Eén keer heeft hij dat niet gedaan en toen ging er direct iets mis”, lacht ze.

Naast haar kerstuitvoering heeft ze talloze keren in zowel de kleine als de grote zaal van de wereldberoemde concertzaal gestaan. Ondanks het thuisgevoel heeft ze nog altijd een gezonde spanning. „Ik heb nog altijd zenuwen als ik in Het Concertgebouw speel. Maar als ik aan de vleugel ga zitten, is het weg. Ik ben blij dat ik mensen iets kan geven”, vertelt ze. „Mooi dat ik dit mag doen. Dat ik de gave heb om mensen te betoveren en hun kennis mag laten maken met die prachtige muziek.”

Chopin
Zo speelt ze tijdens het kerstconcert onder meer ’Clair de Lune’ van Debussy, preludes van Rachmaninov en drie walsen van Chopin, net als de ’4e Ballade’. Chopin ontbreekt nooit. „Chopin hoort bij Kerstmis. Het ligt mij heel erg na, waardoor ik het graag speel. Maar ik speel net zo graag Gershwin. Wat moderne muziek ligt mij ook heel na. Dat zijn ritmische stukken, die dichterbij deze tijd staan.”

Tussen de stukken door geeft Albrink, die al op haar twaalfde wist dat ze concertpianiste wilde worden, uitleg over de componist en het stuk. „Chopin overleed jong, hij was erg ziek. Zijn vierde ballade is heel intens. Droevig ook aan het eind. Ik vind dat een beetje de hel. Je wordt er niet blij van. Ik heb het stuk net voor twee mensen gespeeld. Een mevrouw barstte in huilen uit, zo mooi vond ze het.”

De pianiste mag dan stukken van bekende componisten spelen, ze kopieert niet. „Er gaat ontzettend veel voorbereiding aan recitals vooraf. En ik wil goed beslagen ten ijs komen.” Het is de reden dat ze zowel in Santpoort-Noord als in Deventer een voorproefje geeft.

Bezinken
„Wat ik doe, als ik het stuk zelf nog niet zo in de vingers heb, is luisteren naar anderen op YouTube.” Soms vindt ze zelfs oude opnames van bijvoorbeeld Rachmaninov. „Ik doe dat niet teveel, ik luister om de sfeer te vatten. Ik aap het niet na hoor. Het moet bezinken. Je ontwikkelt je ermee. Soms gaat het door mijn hoofd heen: zo zou ik het misschien kunnen doen. Soms gebeurt dat in mijn slaap.” Dan lachend: „Gelukkig is dat niet de hele tijd.”

Albrink is meer dan de kerstrecital. Ze heeft concerten en masterclasses gegeven door heel Europa, in de Verenigde Staten, Azië en Zuid-Afrika. Ze bracht cd’s en dvd’s uit. Heeft veel moeten veroveren. „Je moet er hard voor werken. Ik speel het liefst zo veel mogelijk soorten stukken, zodat ik allround blijf en niet blijf steken. Je moet je zenuwen de baas kunnen zijn. Je moet tegen kritiek kunnen. Tegen achterklap.”

Vreugde
„Ik hoop dat ik gewoon gebleven ben wie ik ben”, zegt ze dan. „Ik vind het leuk om deze vreugde met zoveel mogelijk mensen te delen. Ik heb écht vreugde bij pianospelen. Ik was tien toen ik de toetsen van de piano aanraakte. Ik vond het direct het mooiste instrument dat er bestaat”, vertelt de pianiste, die begonnen is op de accordeon.

Het is een eenzaam bestaan, geeft ze toe. „Een zanger wordt vaak begeleid, dan ben je nooit echt alleen. Met een piano blijf je in je eentje op dat podium. Niemand kan je hand vasthouden. Af en toe ben ik me daar bewust van, maar dan vergeet ik het snel weer.”

Die eenzaamheid heeft aan de andere kant ook weer charme. „De piano is zo’n prachtig instrument. Alle bekende componisten hebben ervoor geschreven. In je eentje kan je een hele zaal vullen.”

Dat is precies wat Albrink zondag doet in ’t Mosterdzaadje en op Tweede Kerstdag in Het Concertgebouw. Haar concerten zijn steevast uitverkocht.

Bron: IJmuider Courant, november 2019
Foto: Heleen Vink

YOU MIGHT ALSO LIKE