• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart
Wereldkankerdag

Bert van Duin krijgt na de yogales een taartje aangeboden bij Inloophuis Kennemerland. ,,O, gebak, ben je jarig?”, vraagt hij aan de vrijwillige gastvrouw. ,,Nee, het is open dag”, zegt ze.

Gister was het Wereldkankerdag; een dag om het bewustzijn rond kanker te vergroten. ,,Eigenlijk is het bij ons elke dag open dag”, vertelt Wilma Vermunt.

Terwijl het Inloophuis in de Haarlemse wijk Schalkwijk druk bezocht is, blijft het in Santpoort-Noord rustiger. ,,Iedereen is hier altijd welkom”, zegt Vermunt, een van de twee coördinatoren.

Het Inloophuis Kennemerland is voor iedereen die te maken heeft met kanker of de ziekte heeft gehad. Vermunt: ,,Kanker heeft impact op allerlei gebieden. Op een laagdrempelige manier krijgen mensen hier heel veel liefde.”

Die liefde vertaalt zich naar een luisterend oor, een arm om de schouder of een lekker bakje koffie met gebak. ,,Erkenning en herkenning zijn belangrijk. Hier hoef je niet uit te leggen waar je mee worstelt. Iedereen begrijpt het.”

Naast persoonlijke aandacht zijn er ook activiteiten zoals creatieve therapie, ‘oncologisch’ zwemmen en yoga. Bert van Duin doet al iets meer dan een jaar aan yoga. ,,Je maakt je geest even leeg. Het is al moeilijk genoeg om met kanker te leven. Hier hoef ik even niet aan de ziekte te denken. Het is heel ontspannend”, zegt de 59-jarige.

Twee jaar geleden kreeg hij de diagnose dikkedarmkanker. ,,Ik deed mee aan het bevolkingsonderzoek. Als ik dat onderzoek een jaar later had gedaan, was ik er nu niet meer geweest. Dat was wel confronterend. Gelukkig ben ik er nog.”

Positief
Inmiddels is hij geopereerd en heeft hij chemotherapie achter de rug. Hij zit nu in de zogenoemde ‘safe zone’. ,,Ik probeer er zo positief mogelijk mee om te gaan.” Het inloophuis draagt daaraan bij. ,,Hier mag je gewoon zijn wie je bent. Als je wilt, kan je je verhaal kwijt.”

Maar het is niet zo dat gesprekken altijd over ziek zijn gaan, weet Gerard Kroon (71). ,,Over de ziekte wordt niet zo gek veel gepraat. Ik vind dat fijn. Ik kom toch voor de ontspanning”, vertelt Kroon, die prostaatkanker heeft. ,,Het is een familiekwaal, mijn vader is er aan overleden.”

Yoga
Jacqueline Bogaert (50) wilde graag op yoga, maar niet op de sportschool. ,,Dat zag ik niet zo zitten. Ik ben toch wat zwakker geworden sinds ik borstkanker heb.” Met een duidelijke vraag stapte ze over de drempel van het Inloophuis. ,,Ik kreeg gelijk koffie en kon mijn verhaal doen. Die warme ontvangst werkte perfect. Hier vind ik rust.”

Tot april vorig jaar deed ze aan zaktraining met haar dochter. Totdat ze ziek werd. ,,Ik praat er niet zo over, ik ben liever bezig, dat is mijn manier.”

Ondertussen zorgt gastvrouw Trudy Kroon (74) ervoor dat iedereen voorzien is van koffie, thee en gebak. ,,Veel bezoekers zijn ziek, maar hier krijgen ze het gevoel dat er meer is dan alleen ziek zijn. Dat is wat ik proef. Het geeft mij voldoening dat ik er mag zijn voor een ander”, vertelt Kroon, die zelf haar vader aan kanker verloor.

Bron: IJmuider Courant, februari 2020
Foto United Photos/Paul Vreeker

YOU MIGHT ALSO LIKE