• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Kunstenaar Henk Zwanenburg: ‘Mijn werk is vooral anekdotisch’

  • Marina
  • jan 22, 2020
Henk Zwanenburg

Aan de muren van ’t Mosterdzaadje hangen schilderijen met wilde streken, afwijkende kleuren én tractors. Her en der duikt er ook een hertje op. De IJmuidense kunstenaar Henk Zwanenburg exposeert recent werk, dat veel wegheeft van een modern sprookje. “Een hoop van mijn werk is anekdotisch.”

Het merendeel van de schilderijen heeft Henk het afgelopen jaar gemaakt. Het gaat om achttien werken van acryl op paneel. Een werk is olieverf op paneel. De grootte varieert van 25 bij 25 cm tot 107 bij 107 cm. Sommige werken zijn op locatie gemaakt, maar het zijn vooral atelierstukken, die hij naar aanleiding van een foto schildert. Achter elk schilderij schuilt een persoonlijk verhaal, dat Henk maar al te graag beeldend en enthousiast deelt.

Op sommige schilderwerken heeft de 58-jarige een tractor toegevoegd. “Iedereen moet blijkbaar zijn eigen tractor hebben om zijn gelijk te kunnen krijgen”, vertelt Henk, die voor de dertiende keer sinds 1990 exposeert in het oude kerkgebouw in Santpoort-Noord.

Penselen
“Ik ben geen politiek dier hoor. Maar ik begrijp dat de boeren onzeker zijn over hun mogelijkheden. Ik ben dan juist visueel. Al zijn er argumenten, ik zie vooral de tractoren en de graafmachines op het Haagse Malieveld. Wat moeten wij kunstenaars dan? Het Malieveld blokkeren met onze penselen?”
Overal waar de IJmuidenaar komt, valt zijn oog op tractors. Zowel in binnen- als buitenland. Neem de ‘NewHolland’. “Ik reed samen met mijn vriendin vorige zomer in Zuid-Frankrijk toen we zijn gaan lunchen. Het eerstvolgende bankje was aan de rand van een dorp met uitzicht op die tractor met aanhanger. We zaten vijf meter van dat apparaat af. Het was hoog hoor, vooral als je er dichtbij zit. Hilarisch.”

Zo is hij op die vakantie van wat 1200 kilometer had kunnen zijn tig keer gestopt. “We hebben door alle stops in zes dagen 1500 kilometer gereden. Dat heeft veel fotomateriaal opgeleverd.” Gelijk schilderen doet Henk nagenoeg niet. “Eigenlijk schilder ik nooit als ik met anderen samen ben.”

Afstuderen
Het grootste werk ‘Caterpillar’, een olieverf, hangt aan het begin van de tentoonstelling. Het is werk dat Henk in 1985 maakte toen hij in Amsterdam in een voormalig kraakpand woonde en aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming studeerde. “Het pand zou gesloopt worden. Beneden bij mijn deur reden shovels en vrachtwagens. Ik had nog een onderwerp nodig om af te studeren.” Toen kwam Henk op het lumineuze idee om vrachtwagens, bulldozers en graafmachines te kiezen. Hij studeerde af als tekenleraar. “Toen ik in 1986 terugkwam in IJmuiden werd ik wereldberoemd in het dorp met mijn vrachtwagens.”

De herten springen op verschillende schilderijen in het rond. Op een werk in de Kennemerduinen en in een geschilderde Fiat Multipla. “De hertjes zijn soort van nieuw in Velsen. Ik ben gefascineerd door de omslag van leuk, lief en zeldzaam naar eerder bedreigend. Nu kun je er tegenaan botsen en eten ze de voortuintjes kaal.” Net zag hij nog een nieuwsfoto met zes damherten op de rotonde bij de Vondelweg in Driehuis. “Ze komen eraan.”

Winterdepressie
Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar. “Iedereen is klaar met goede voornemens. Stoppen met roken is niet gelukt en de kerst is nog ver. Het is ook nog steeds koud en donker buiten”, vertelt Henk, die maandag op de opening de somberheid en winterdepressie te lijf gaat met blauwe luchten. “Ik heb zelf geen winterdip, maar het lijkt wel alsof men met Blue Monday iedereen zo’n dip wil aanpraten. Ik wil daarom iets gezelligs doen. Ik neem mijn gettoblaster mee met zomerse muziek. We gaan er iets vrolijks van maken.”

Ook neemt Henk een zogenoemde vrolijke ‘overlayer’ mee, zodat alle donkere en dreigende luchten helder worden. “Het is een plastic vel, dat je met twee clipjes aan de lijst kan vastzetten. Waar je een extra zonnige hemelsblauwe lucht wil, kan je dat vel gebruiken”, legt hij uit. “Weg met alle sombere bomen, we hakken ze om. Ik wil iedereen een hart onder de riem steken.”

Bron: IJmuider Courant, januari 2020
Foto: United Photos/Paul Vreeker

YOU MIGHT ALSO LIKE