• No Products in the Cart

Kerken in IJmond hoopvol met Pasen: ‘Er is altijd een beter’

  • Marina
  • apr 11, 2020
Pasen

Het is de Stille Week voor Pasen. Witte Donderdag en Goede Vrijdag zijn voorbij, vandaag is het Stille Zaterdag. Verschillende kerken in de IJmond zoeken naar hoop en nieuwe digitale manieren om Pasen tijdens de coronacrisis te vieren.

“Er is zoveel dat instort. Door corona verliezen mensen veel”, vertelt Barbara de Groot, predikant van de Engelmunduskerk in Oud-Velsen. “Pasen betekent nieuw leven. Dóór het donker naar het licht. Er is altijd weer nieuw leven mogelijk.”

Tijdens het paasfeest vieren christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood en daarmee de dood heeft overwonnen. Misschien wel het belangrijkste weekend voor kerken. “Pasen heeft altijd iets uitbundigs, maar dit jaar is het stil en ingetogen”, zegt dominee Jarek Kubacki van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente IJmond.

Zoom
Harald Münch, pastoor van de Oud-Katholieke kerk, beaamt dat. “We missen het samenkomen.” Toch lijdt het gemeenschapsgevoel er niet onder. “Er wordt veel gebeld en geappt. Morgen hebben we een koffieontmoeting via Zoom.”

“Alle vanzelfsprekendheden vallen weg”, vindt Arrie van Nierop van de Protestantse Gemeenten Beverwijk en Wijk aan Zee. “Ik merk hoe fundamenteel het is om samen te komen en te zingen.”

Nu in de coronacrisis samenkomsten niet mogelijk zijn, zijn kerken innovatief in het creëren van diensten om verbonden te blijven. Zo neemt dominee Kubacki vanuit zijn huis een podcast op, de protestantse gemeenten streamen de eredienst en Evangelische Gemeente De Verandering maakt een familiedienst met ingestuurde filmpjes.

Pasen is dus het feest van het nieuwe leven. “Met hoofdletter L”, benadrukt Miriam Sarkodie, oudste bij De Verandering in Beverwijk. Voor haar is het meer dan een verhaal. “Het is een gratis geschenk, omdat God van iedereen houdt. Jezus is voor onze zonden gestorven en opgestaan. Daardoor heeft hij ons eeuwig leven gegeven.” Münch: “De opstanding van Christus is geen losstaand feit. Het gaat om de bedoeling erachter: de deur die is opengezet, zodat wij Jezus kunnen volgen naar het rijk van God.”

Licht
Zoals een symbolische deur is geopend, zo opent de IJmuidense kerk onder meer vandaag haar fysieke deuren. “We willen bezoekers een plek bieden waar ze geestelijk tot rust kunnen komen. Er is ruimte om te bidden of te mediteren. Op veilige afstand van elkaar kan een kaarsje worden aangestoken. Die kaars staat symbool voor licht. Aan het eind van de tunnel is altijd licht. Soms is de tunnel lang of heel donker, maar het licht heeft het laatste woord. De hoop is altijd groter.”

Ook Van Nierop wil die hoop levend houden. Dat doet hij onder meer door te bellen met kerkgangers. “Ik sprak laatst een mevrouw die quarantaine met een gevangenis vergeleek, maar wel een gezellige gevangenis. Fantastisch hoe ze dat zei met gevoel voor de realiteit. Het is geen pretje, maar binnen de beperkende omstandigheden maakt ze er het beste van. Dat ontroert me.”

Voor Van Nierop is Pasen als een doortocht. “Aan het eind van die doortocht maak je de opgang naar het licht. Het open graf, de steen is weggerold.”

Tegendraads
Het is precies dat lege graf waar De Groot over gaat spreken. “In het lege graf ligt het mysterie van het nieuwe leven.” Ze erkent dat het paasverhaal ‘tegendraads’ is. “Dat Jezus opstond uit de dood gaat tegen de werkelijkheid in. Tegelijkertijd roept het kansen en mogelijkheden op. Want stel je voor dat het waar is? Dan is het bijna te mooi om waar te zijn.”

Juist als het leven moeilijk is of tegenzit, zoals nu, is er houvast, stelt Sarkodie. “Jezus zegt: ‘Ik ben altijd dezelfde, ik geef je kracht voor vandaag’. Daardoor wordt hij een anker in je leven. In moeilijke tijden heb je hoop nodig. Jezus zegt dat er altijd een beter is.”

Bron: Noordhollands Dagblad, april 2020
Foto: United Photos/Paul Vreeker

YOU MIGHT ALSO LIKE