• No Products in the Cart

‘Stoere’ tandartsen, mondhygiënisten en orthodontisten hervatten reguliere zorg

  • Marina
  • apr 25, 2020
Ronald Goedheer

Enkele tientallen meters voorbij het Rode Kruis Ziekenhuis staat de deur van Tandartsengroepspraktijk Beverwijk al open. Naast de ingang hangt een geplastificeerd vel papier met extra coronamaatregelen. Die worden door iedere patiënt rustig gelezen, voordat van verdere entree sprake is. Handen desinfecteren met handalcohol, bijvoorbeeld. En: geen deurkrukken, stoelen en mobiele telefoons aanraken. Ook: volg de pijlen.

De pijlen op de vloer en deurposten leiden patiënten langs afgezette plekken, waar niemand mag komen, naar de wachtruimte. Ook daar zijn stoelen afgezet met rood-wit lint, zodat bezoekers de anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Op de plekken zonder lint kan de patiënt veilig plaatsnemen.

“Mensen vinden het best spannend om weer naar de tandarts te gaan. We begrijpen die onrust”, vertelt Rob Barnasconi, tandarts en een van de vijf partners van de Beverwijkse praktijk, waar vijftienduizend mensen geregistreerd staan. “Alles wat wij nu doen is niet nieuw. Het is wel intensiever en uitgebreider. Maar wij voelen ons thuis in wat we doen en daardoor voelt de patiënt zich veilig in de praktijk.”

Geschrokken
In de persconferenties van premier Rutte heeft hij tandartsen en orthodontisten nooit expliciet opgeroepen om te sluiten. Toch heeft de beroepsgroep als geheel gekozen om sinds 16 maart enkel spoedzorg te verlenen. “We hebben de reguliere zorg opgeschort, omdat we, net als iedereen in Nederland, behoorlijk schrokken van de effecten van het onbekende coronavirus. Een stoer besluit”, zegt Barnasconi trots.

Na de laatste persconferentie is het duidelijk: de reguliere zorg kan hervat worden onder strikte coronamaatregelen.

Bij Kliniek Noordzee, een IJmuidense praktijk met tandheelkunde en orthodontie, is het voordeurprotocol nu van nóg groter belang. “Wij screenen altijd op pijnklachten. Dat staat los van corona. Maar nu is het gedetailleerder”, meldt praktijkmanager Annemieke Landman. “Met een goede triagelijst bij de receptie screenen we de patiënt en zorgen we dat die zo gezond mogelijk het pand binnenkomt.”

Naast een directe vraag als ‘heeft u corona?’ worden er ook vragen gesteld over mogelijke klachten die op corona kunnen duiden, klachten van huisgenoten en gezinsleden en of patiënten onlangs in risicogebieden zijn geweest. “Als er geen bijzonderheden uitkomen, bieden we reguliere zorg.”

Voor ouderen is sinds kort een speciaal ouderenspreekuur ingelast. “We willen kwetsbare ouderen die gebitsproblemen hebben de mogelijkheid bieden op zorg.” Op welke momenten dat precies zal zijn, is afhankelijk van de vraag. “We zullen in de weekenden en tussen de bedrijven door ons best doen om ouderen te zien. Zo proberen we de kwetsbare groep met spoedklachten te faciliteren.”

Ook bij Ortho Assumburg in Heemskerk worden maatregelen getroffen om aanstaande dinsdag open te gaan voor reguliere zorg. De afgelopen weken was de praktijk dagelijks geopend voor spoedklachten, zoals het vastzetten van een beugelslotje of het vervangen van een elastiek. “Iedereen met pijnklachten hebben we geholpen”, vertelt orthodontist Khaled Sadik.

De focus ligt vanaf nu op patiënten met actieve beugels. “Zij hebben prioriteit, omdat ze een langere periode geen controle hebben gehad.” Consults met nieuwe patiënten en operaties om beugels te verwijderen, worden tijdelijk uitgesteld.

Posters
Door de hele praktijk hangen op duidelijke plekken posters met richtlijnen. Zo is de praktijk voorzien van een looproute, is er voldoende desinfectant, zijn de toiletten gesloten en mogen patiënten geen oppervlakten aanraken. “Ook niet met de vingers in het gezicht en in de mond.”

Een andere verandering is het zogenoemde ‘face shield’, dat de orthodontist opzet tijdens een consult. En dat is wennen. “Je voelt je benauwd met dat ding voor je gezicht, maar het kan niet anders. Als ik het afzet en de hoeveelheid spetters zie, dan weet ik dat het belangrijk is om te blijven gebruiken.” Het is spannend om opnieuw te beginnen, vindt Sadik. “Er is angst om ziek te worden. Maar we hebben alles geregeld, we zijn er klaar voor.”

Oefenen
In de praktijk in Beverwijk heeft het personeel eerst een paar dagen ‘geoefend’ met onder meer de looproute, triage en het voldoende afstand bewaren van anderen buiten de behandelkamer. Barnasconi: “Dit is een heftige periode voor patiënten en de hele maatschappij, maar ook voor ons als zorgverleners. We hebben nagedacht hoe wij goede zorg kunnen leveren en hoe we dat goed kunnen inrichten.”

“We werken altijd zorgvuldig, omdat ook een gezonde mond een miljard bacteriën bevat. We zijn gewend aan het dragen van veiligheidsbrillen, handschoenen en mondkapjes. Wel hebben we de maatregelen verder verfijnd en afspraken ruimer ingepland. We waren al hygiënisch, maar nu wordt al het materiaal in een sterilisatiestraat gesteriliseerd. Voor ons is dit dus een logische stap.”

Bron: Noordhollands Dagblad, april 2020
Foto: Ronald Goedheer

YOU MIGHT ALSO LIKE