• No Products in the Cart

Dj Sub Sonik (26) zou in zijn ’achtertuin’ op 25e editie Dance Valley draaien, maar corona gooide roet in het eten. ’Het was wel een teleurstelling, maar je leert ermee leven’

  • Marina
  • aug 14, 2020
Sub Sonik

Normaal zouden hier allemaal vrachtwagens rijden met materialen voor de festivals, zegt Ilmar Hansen alias dj Sub Sonik. ,,Nu is het helemaal stil.” Hij zou vorig weekeinde voor het eerst als artiest hebben gedraaid op festival Dance Valley in Spaarnwoude. Een droom die in duigen is gevallen. “Het was wel een teleurstelling, maar je leert er mee leven.”

Het is festivalseizoen, maar op een enkel (virtueel) festival na, is er voor de liefhebber door de coronacrisis weinig te beleven. In Spaarnwoude zou vorig weekeinde de 25e editie van Dance Valley zijn. Aanstaand weekeinde stond Latin Village op de planning.

,,Het is onwerkelijk dat er dit jaar geen enkel festival plaatsvindt”, zegt Marieke van Beugen, senior projectleider recreatie van Recreatie Noord-Holland. Het gebied heeft meerdere festivalterreinen. De aantallen variëren per locatie van vijf- tot zestigduizend bezoekers per dag. ,,Voor ons, de organisatoren en de festivalbezoekers is het een groot gemis.”

Hardstyle
Normaal trekt Dance Valley zo’n 25 duizend bezoekers. Nu is het op enkele wandelaars en fietsers na stil op wat het festivalterrein zou zijn. De 26-jarige Ilmar uit Velserbroek tuurt over de hellingen van het recreatiegebied. “Daar op die stenen, staat altijd het hoofdpodium.” Zonder corona had hij dit jaar op het hardstyle podium gedraaid.

“Ik kon het festival altijd zien vanuit mijn slaapkamer. Ik woon achter deze bomen”, zegt hij wijzend naar al het groen. “Toen ik een jaar of elf was, ben ik een keer met mijn moeder gaan kijken. Iedereen had rare outfits aan.”

,,Ik weet nog dat het die dag heel erg regende. Mijn moeder zei dat ik vuilniszakken als regenjassen moest gaan verkopen aan de festivalgangers. Voor een euro per stuk verkocht ik er in totaal twee- of driehonderd. Ik heb er mijn eerste Playstation van gekocht”, lacht hij.

Op zijn zeventiende is hij met vrienden stiekem over het hek geklommen. “Ik was helemaal verliefd op het festival. Later wilde ik hier als dj staan.”

Helaas ging dat plan dit jaar niet door. Vanaf maart zit de dj thuis. Het ene optreden na het andere werd afgezegd. “Het was op een gegeven moment teleurstelling na teleurstelling. Ik heb wel wat kleine clubshows gehad, maar financieel niet voldoende om van te kunnen leven. Nu heb ik in mijn hoofd geprent dat het voorlopig niet gaat gebeuren.”

Opblaaseenden
In Alkmaar was onlangs het eerste coronaprooffestival. “Iedereen op anderhalve meter. Dat werkt ook niet”, vindt de dj. “Na twee of drie biertjes vervagen bij mensen de regels. Ik draaide in een club waar iedereen op opblaaseenden zat, op anderhalve meter van elkaar.”

,,Echt sociaal en gezellig is het natuurlijk niet. Mensen komen naar de club of gaan naar een festival om samen te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten. Ze werken van maandag tot en met vrijdag. Op zaterdag gaan dan alle remmen los en willen ze het leven vieren.”

Net zo rustig als het in festivalland is, zo rustig is het momenteel ook met zijn eigen muziek. “De motivatie om iets te doen is laag. Normaal maak je muziek om te draaien op een feest”, vertelt Ilmar die begin dit jaar zijn tweede album ‘Kings never die’ uitbracht. “Ik ben blij dat ik die laatste show nog heb gedaan om mijn album uit te brengen. Jammer genoeg is het daarna met een nachtkaars uitgegaan.”

Inhalen
“Ik kan nu wel iets online zetten, maar er is weinig binding. Mensen moeten je muziek horen op het festival. Als ze het dan ergens anders horen, dan denken ze terug aan dat moment. Maar dat zit er nu niet in.”

,,Ik hoop dat we deze periode kunnen inhalen. Misschien in september, of volgend jaar of over twee jaar.”

Bron: Noordhollands Dagblad, augustus 2020
Foto PR

YOU MIGHT ALSO LIKE