• No Products in the Cart

IJmuidense zanger Koen Alvarez maakt solo-debuut: ‘Ik geef mezelf bloot, dat is altijd wel eng’

  • Marina
  • aug 31, 2020

Als singer-songwriter Koen Alvarez zijn zinnen op iets zet, dan duikt hij er helemaal in. Tegen het obsessieve aan. Precies dat heeft hij de afgelopen maanden gedaan om zijn eerste twee singles uit te brengen. “Ik wil dat luisteraars even in het verhaal zitten, dat ik vier minuten van hun tijd heb en dat dan alles samenvalt.”

De helft van zijn naam zegt het al: Koen is half Spaans, half Nederlands. In Nederland wordt zijn achternaam (officieel: Álvarez) verbasterd, want hier hebben we moeite met de Spaanse tongval. In Spanje wordt zijn voornaam als ‘Koén’ uitgesproken.

Het maakt voor Koen (28), geboren in Nijmegen, opgegroeid in Spanje, weinig uit. “Ik heb beide culturen in me.” Hij groeide op in de Catalaanse heuvels bij Lloret de Mar. “Voor Nederlanders is het een berg, maar daar is het toch echt een heuvel”, lacht hij. Als 23-jarige verhuist hij naar Nederland om gitaar te studeren aan het Haarlemse conservatorium, waar hij vorig jaar mei afstudeerde. Na Uitgeest en Zandvoort is hij nu in IJmuiden neergestreken.

John Mayer
Muziek is er in het leven van de zanger en gitarist altijd geweest. Als zijn vader ‘s middags uit werk kwam, zette hij direct muziek op.
John Mayer. “Ik was altijd al aan het zingen. Maar als je mijn ouders vraagt, dan zullen ze zeggen dat je het niet echt zingen mag noemen. Ik gooide mijn mond open en er kwam geluid uit. Echt mooi was het niet.”

Inmiddels heeft Koen wat weg van de Amerikaanse singer-songwriter John Mayer. “Een tijdje heb ik hem heel erg gevolgd. Ik kende al zijn liedjes, alle filmpjes, alle grapjes die hij maakte. Ik wist alles. Het is beeldend voor hoe ik muziek consumeer. Ik maak een soort diepe duik in iemands muziekwereld. Op een gegeven moment is het genoeg en vind ik een nieuwe artiest.”

De zanger leerde zichzelf vanaf zijn zestiende gitaar spelen. “Ik had iets stoms gedaan op mijn fiets, waardoor ik een klein botje op mijn linkerelleboog brak. Mijn arm moest aan de buitenkant in het gips. Ik kon niet sporten, dus pakte ik de gitaar die thuis lag.” Toen hij het spelen doorkreeg, ging hij er helemaal voor. “Het werd ook een soort obsessie.”

Zijn ouders moedigden hem een jaar of twee aan om op les te gaan. Koen weigerde. “Ik was ervan overtuigd dat ik alleen authentiek kon zijn als ik het mezelf aanleerde. Ik wilde vooral dicht bij mezelf blijven.”

Gitaarles
Toen hij met zijn vragen nergens terecht kon, besloot hij toch gitaarles te nemen. “Ik wilde daarna alleen maar meer en meer leren.”
Nu geeft hij zelf twee avonden in de week gitaarles in Hoofddorp en Amsterdam. Daarnaast speelt hij als gitarist in bandjes, waarmee hij optrad op plekken als Bevrijdingspop Haarlem, Haarlem Jazz & More en Koffietijd.

Als solozanger speelt hij veelal op intieme plekken, zoals Het Veerkwartier in Haarlem en Café Kobalt in Amsterdam. “Natuurlijk zou ik het vet vinden om in de Philharmonie, Ziggo Dome of Afas Live te spelen, maar de knusse plekken passen bij de muziek die ik nu maak.”

Zijn eerste twee liedjes ‘I don’t know’ en ‘Win’ zijn nu op alle streamingsdiensten, waaronder Spotify, te beluisteren. Ze zijn vooral verhalend, intiem en dichtbij. ‘I don’t know’ gaat bijvoorbeeld over hoe je beeld van de toekomst kan veranderen.

“Ik droomde altijd van een huisje in de ‘middle of nowhere’ in de bergen. Nu woon ik met mijn vriendin in een huisje in IJmuiden. Het beeld is veranderd. Eerst stond ik er in mijn eentje voor en nu niet meer.”

Koen heeft de smaak te pakken en geniet van het creatieproces. Hij speelt de partijen zoveel mogelijk zelf in vanuit zijn thuisstudio. Uiteindelijk hoopt hij een EP of album te maken. “Dit is zo tof om te doen, ik wil dit blijven doen.”

Bloot
“Ik geef mezelf wel erg bloot. Dat doe ik al als ik op een podium ga staan om te zingen. Dat is altijd wel een beetje eng”, geeft hij toe. “Ik hoop dat mijn muziek iets doet met luisteraars. Wat het dan moet doen? Dat maakt niet superveel uit. Ik hoop dat ze even de rust nemen om écht te luisteren. Als het met deze twee liedjes niet lukt en met liedje honderd wel, dan ben ik superblij.”

Bron: Noordhollands Dagblad, augustus 2020
Foto PR

YOU MIGHT ALSO LIKE