• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Kerken in IJmond nemen verantwoordelijkheid: ’Wij gaan niet tegen de overheid in. We gehoorzamen’

  • Marina
  • okt 16, 2020

De kerken in de IJmond zoeken de grenzen van de huidige coronamaatregelen niet op. Ze nemen verantwoordelijkheid. Met maximaal dertig bezoekers, een mondkapje en zonder te zingen. “Het gaat over de gezondheid. We moeten wijs zijn om ervoor te zorgen dat mensen niet ziek worden”, stelt Johan Gouda van de Baptisten Gemeente IJmuiden.

Vorige week draaide minister Ferd Grapperhaus van justitie en veiligheid het aantal kerkgangers terug naar maximaal dertig personen. Deze week zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie dat de beperking van dertig mensen per zaal niet geldt voor de kerken vanwege het grondwettelijke recht van mensen om hun religie te belijden. “Niet alles wat mag, moet ook”, zei Rutte daarna ook.

Dertig
“Aan de ene kant is het allemaal heel vervelend”, vindt Johan Gouda van de Baptisten Gemeente IJmuiden. “Aan de andere kant verbindt corona ons ook met elkaar en in ons geloof.” De gemeente biedt wekelijks een livestreamdienst aan, waarbij dertig man in de zaal zit. “Na de dienst is het, hup, zo snel mogelijk naar buiten.”

De oudstenraad respecteert de huidige maatregelen van het kabinet. “We hebben vertrouwen in onze overheid en zijn solidair. Jezus zegt in de Bergrede: ‘Als iemand je dwingt een mijl met hem mee te gaan, loop er dan twee met hem op’. Dat is wat we nu doen. Wij gaan niet tegen de overheid in. We gehoorzamen. We willen een bijdrage leveren aan de samenleving en deel uitmaken van de oplossing.”

“Als de overheid iets bepaalt wat tegen onze Bijbelse waarheden ingaat dan staan we wel voor ons geloof. Dan zullen we ons niet aan de maatregelen houden. Maar daar is nu geen sprake van. Het is vanuit gezondheidsrisico’s. Daar moet je aan mee willen werken.”

Goede moed
Meewerken doet dominee Arrie van Nierop van de Protestantse Gemeente Beverwijk en Wijk aan Zee ook. “Wij geloven dat er reden is om vol goede moed en hoop te blijven.” Toch vond hij het lastig toen het aantal kerkgangers door Grapperhaus werd teruggedraaid. “Ik proefde wel even de wanhoop. Ik baalde als een stekker”, geeft hij toe.”Maar als wij de hoop opgeven, wie moet het dan levend houden? We moeten blijven vieren te midden van de beperkingen.”

Dus dat is precies wat de gemeente de komende periode gaat doen. In de zomermaanden was er plek voor 65 kerkgangers; nu dus voor dertig. Plannen moesten daardoor snel gewijzigd worden. “We hadden voor zondag een doopdienst voorbereid. In een vergrijzende gemeente als de onze gebeurt dat al niet zo vaak. We hadden ons er best op verheugd. Maar nu stellen we de doop uit.”

Eenzaamheid
Het is een tijd van eenzaamheid, stelt pastoor Kaleab Masresha van de rooms-katholieke parochie De Goede Herder in Castricum. “Als er iets in de wereld gebeurt, zoals een pandemie, dan zoeken mensen steun bij familie en vrienden, maar ook bij hun geloof.” Veel van zijn parochianen zitten in de risicogroep. “Ze kunnen niet naar de kerk komen. Samen bidden kan niet meer, op bezoek gaan ook niet. Daardoor is er veel eenzaamheid.”

In de Pancratiuskerk was tot voor kort plek voor honderd bezoekers; nu voor dertig. “Het doel van ons geloof is dat mensen geestelijk én lichamelijk gezond zijn”, zegt de pastoor die ook actief is in de parochies van Uitgeest, Beverwijk en Heemskerk. “Vooral in Uitgeest en Beverwijk kwamen in de zomermaanden meer mensen dan voor corona. Heel opmerkelijk en bijzonder. Er is dus echt een honger naar geloven. Misschien zijn mensen toch meer gaan nadenken over de kern van het leven. Nood leert bidden.”

Behoefte
Die behoefte merkt pastoor Harald Münch van de Oud-Katholieke Parochie IJmond in IJmuiden ook. “Toen we op 1 juli met bepaalde veiligheidsmaatregelen weer samen konden komen, was het de weken daarna echt druk met maximaal tachtig bezoekers. Mensen die zelden naar de kerk kwamen, zaten in de kerkbanken.”

Nu zoekt de pastoor naar nieuwe manieren om samen te blijven komen. Een maand geleden begon hij met een woensdagochtendmis voor een kleine club mensen. “Een half uurtje een ingekorte dienst. Misschien dat ik nog een paar van die doordeweekse diensten ga invoeren.”

Doorgaan
Van Nierop: “De dienst is erg belangrijk, maar ons kerk zijn valt of staat daar niet mee. Wij gaan door met gezamenlijk lezen, overdenken en bidden. By all means.” Pastoor Kaleab knikt: “We moeten elkaar helpen en steunen in deze tijd. Samen kunnen we alles overwinnen. Of je gelovig bent of niet, iedereen is mens om van elkaar te houden.”

YOU MIGHT ALSO LIKE