• No Products in the Cart

Steeds meer musici laten zich omscholen, violiste Tanya Schaap studeert nu Nederlands: ’Creatief met situatie omgaan in plaats van mokken’

  • Marina
  • okt 30, 2020

Steeds meer musici zoeken ander werk of laten zich omscholen. Door corona zitten ze al maanden noodgedwongen thuis. Zo ook violiste Tanya Schaap die nu Nederlands als tweede taal studeert op de Amsterdamse Vrije Universiteit. ,,We moeten creatief met de situatie omgaan in plaats van de hele tijd mokken dat van alles niet kan.”

Schaap (43) is oprichter en artistiek leider van ensemble Musica Extrema. Ze touren onder meer met Peter Faber en het Internationaal Danstheater. Dit voorjaar stond het orkest op het punt om samen met verteller Jan Rot en zangeres Sharon Kips de theaters in te gaan voor de jaarlijkse ‘De Mattheus Passie’. Totdat door corona alles werd geannuleerd.

De geboren IJmuidense schakelde gauw over op een pro-actieve houding. ,,Ik voorzag in maart al dat het langer zou gaan duren dan ons werd verteld. Als we niet meer zouden kunnen optreden, wat zal ik dan doen?”

Minder kansrijk
Een vraag die menig musicus zichzelf de laatste maanden heeft gesteld. Musici, acteurs en artiesten vallen volgens de UWV-publicatie ‘Kansrijke en minder kansrijke beroepen’ onder de groep die sinds corona minder kansen op de arbeidsmarkt heeft.

Schaap vroeg een Tozo voor zzp’ers aan. ,,Dat is 750 euro per maand. Hoe lang wil je dat volhouden?” Thuiszitten was niet de oplossing. ,,Het zal je verbazen hoe vervelend dat wordt. Dat je thuiszit en je niet weet of het nou dinsdag of zaterdag is. Je gaat als een soort bejaarde door het leven.”

Sommige musici grijpen deze periode aan om nieuwe muziek te componeren. ,,Dat werkt voor mij niet. Ik kan pas maken als ik weet dat ik het ergens voor doe. Ik ben niet zo iemand die in een verdrietige bui de viool pakt. Ik vind het een prachtig vak. Maar als het zo wordt tegengewerkt met maatregelen, dan doe ik liever iets anders dan wachten totdat het weer goedkomt.”

Jaaropleiding
Dus schreef ze zich voor de zomervakantie in voor de studie Nederlands als tweede taal. ,,Het leek me altijd leuk om Nederlands te leren aan mensen die inburgeren of die in het buitenland wonen. In andere landen wordt onze taal steeds populairder. Misschien emigreer ik ooit wel naar Zweden, dan kan ik nog gaan lesgeven. En ik heb het Nederlands wel in de smiezen. Daar kan niet veel mee misgaan”, grapt ze.

De eerste maanden van de jaaropleiding zitten er op. ,,Omdat ik zelf veel muziek schrijf, ben ik altijd aan het ontwikkelen en studeren geweest. Maar ik voel me nu wel weer klein worden”, geeft ze toe. ,,Ik ben blij dat omscholen kan. Het is misschien niet helemaal wat ik in gedachte had, maar c’est la vie.”

YOU MIGHT ALSO LIKE