• No Products in the Cart

Velsenaar Geert van der Kolk woont al veertig jaar in Amerika: ’Trump is een ramp voor de democratie, Biden kan fatsoen naar het Witte Huis brengen’

  • Marina
  • nov 5, 2020

Het is in de Verenigde Staten een nek-aan-nekrace in de strijd om het Witte Huis. Blijft het Donald Trump of wordt het Joe Biden? De wereld wacht die uitslag gespannen af. Zo ook Velsenaar Geert van der Kolk die bijna veertig jaar in de VS woont.

Een nagelbijter van een verkiezing, kopte dagblad The New York Times. Van der Kolk, geboren in Velsen, opgegroeid in Driehuis, beaamt dat. ,,De race is nog lang niet afgelopen. Tot nu toe verloopt het wel rustig, omdat niemand weet wat de uitslag wordt. Alleen Trump maakt herrie”, zegt de voormalig Amerika-correspondent van Het Parool.

Via Facetime vertelt hij vanuit zijn woning in Cambridge, een voorstad van Boston, Massachusetts, over de verkiezing die Amerika momenteel in zijn greep houdt. ,,In Massachusetts werd geen spannende race verwacht. Het is hier traditioneel Democratisch.” Het was dus geen verrassing dat de staat blauw kleurde. Zelf heeft de auteur van onder meer ‘De jongens’ twee weken geleden in het kader van ‘early voting’ zijn stem op Biden uitgebracht.

Ramp
,,We hebben nu een volstrekt incompetente bestuurder”, stelt Van der Kolk. ,,Trump heeft al verklaard dat hij gewonnen heeft. Hij stuurt daarmee aan op verdeeldheid. Ik vind hem een ramp voor de democratie. Hij probeert de democratie uit te hollen en de verkiezingsuitslag verdacht te maken. Deze verkiezingen gaan over Trump en nergens anders over.”

Volgens Trump is er sprake van verkiezingsfraude en dat terwijl nog niet alle (post)stemmen zijn geteld. Hij heeft daarom gezegd naar het Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank van de VS, te stappen. ,,Als er geen duidelijke uitslag komt, komen we in een moeras van rechtszaken, wat het vertrouwen in de democratie ondermijnt.”

Mocht Trump winnen, dan verwacht Van der Kolk dat het meer van hetzelfde wordt. ,,Ik denk dat het aanzien van Amerika in de wereld verder naar beneden zal gaan. Het wordt écht ‘America first’ en de rest kan stikken.”

Fatsoen
Biden wil juist een president zijn voor alle Amerikanen, denkt de Velsenaar. ,,Dat zegt hij in zijn speeches en volgens mij meent hij dat ook. Hij kan fatsoen en een gevoel van gemeenschap en geloofwaardigheid terugbrengen naar het Witte Huis. Hij zal proberen uit te stijgen boven de enorme verdeeldheid die het land beheerst.”

Hoe de verkiezingen ook aflopen, ze zullen op diverse groepen verschillende consequenties hebben. ,,Ik overleef het op zich wel als Trump wint. Maar op sociaal economisch gebied en persoonlijk financieel gebied is er voor veel mensen een crisissituatie. De verschillen tussen arm en rijk zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Miljoenen mensen zijn door corona hun baan kwijtgeraakt. Voor hen heeft Trump niets gedaan. Hij heeft geen steunpakket in elkaar getimmerd. Maar hij heeft wel een belastingverlaging voor de rijken doorgevoerd.”

Uitslag
Van der Kolk heeft er nog niet echt over nagedacht, maar mocht Trump als president aanblijven, dan komt hij mogelijk terug. ,,Nederlandse vrienden, die hier net als ik al dertig jaar wonen en werken, zijn weggegaan, de ene naar Amsterdam, de andere naar Portugal. Zelf wacht ik de uitslag eerst af.”

De komende dagen zal duidelijk worden wie zich de volgende vier jaar president van Amerika mag noemen.

Bron: Noordhollands Dagblad, november 2020

YOU MIGHT ALSO LIKE