• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Het is voller dan vol bij de kapper op de dag van de tweede lockdown

  • Marina
  • dec 16, 2020
Ray van den Berg Beverwijk kapper

Normaal is hij op maandag gesloten. Maar toen Ray van den Berg uit Beverwijk hoorde over de harde lockdown, heeft hij zijn zaak gelijk opengegooid. ,,Het werd een volksoploop met het dubbele aantal klanten als op een gewone dag.”

In zijn kapsalon heerst maandagavond een bizarre euforische, maar ook een gezellige sfeer. ,,Het lijkt op de kerstdrukte”, zegt mede-eigenaar Laura van den Berg. In een dag zijn zeker tweehonderd klanten geholpen door tien kappers. Ze hebben tot half negen doorgewerkt.

De een komt om te knippen, de ander om nog even de haren te laten verven. Jong, oud, en alles daar tussenin.

Dicht
Een klant heeft zijn iPhone tegen een nekborstel aangezet. Om 19 uur klinken de woorden van minister-president Mark Rutte door de zaak. ,,Zijn de kappers al genoemd?”, vraagt Van den Berg. Nog niet. Maar dat is slechts een kwestie van minuten. Als Van den Berg met een klant staat af te rekenen, komen de contactberoepen aan bod. ,,Dicht?” Iedereen in de kapsalon knikt. ,,Wat een verrassing”, roept hij sarcastisch.

Eerder op de dag kwam het nieuws wel als een verrassing. ,,Maandag is bij ons weekend. Ik zat net aan de koffie toen ik plotseling een berichtje kreeg dat er uitgelekt is dat we dinsdag dicht zijn. Dit besluit is zo bizar en rigoureus.”

Stormloop
,,In onze groepsapp heb ik onze kapsters gevraagd wie er gelijk kan komen. Ze hebben opvang voor de kinderen geregeld en zijn hard hollend hiernaartoe gekomen.” Om 13 uur ging Van den Berg open. ,,De eerste klanten stonden toen al voor de deur. We hebben honderden telefoontjes gehad, vaak op wel drie toestellen tegelijk. We kregen ook berichtjes via WhatsApp en Facebook. Het ging compleet los. Iedereen wilde zo snel mogelijk langskomen.”

Uw verslaggever was een van de vele telefoontjes. Ik verzette mijn afspraak van donderdagochtend naar maandagavond. Mijn haar moest namelijk nodig geknipt worden. Ryan Veldt (18) uit Beverwijk had het hetzelfde idee. ,,Toen ik hoorde over de lockdown, dacht ik: nog effe snel naar de kapper. Het was nodig.”

Hectiek
,,Ik sta voller dan vol”, zegt Van den Berg als hij een klant teleur moet stellen. Het is niet de enige klant die ‘nee’ te horen kreeg. ,,Door de hectiek hebben we jammer genoeg geen tijd gehad om al onze klanten te bellen.”

,,Voor iedereen is deze crisis een behoorlijke aanslag op ons welzijn, maar uiteindelijk is het het waard”, vindt de Beverwijkse kapper. ,,Want het gaat om onze gezondheid.” Hij verwacht dat mensen zich de komende weken stiekem laten knippen. ,,Als je dat doet, doe het dan thuis én veilig met een mondkapje.”

Bron: Noordhollands Dagblad, december 2020
Foto: Ronald Goedheer

YOU MIGHT ALSO LIKE