• No Products in the Cart

Kerken en moskeeën in de IJmond: de een is beperkt open. De ander niet en gaat online: ’We hebben een voorbeeldfunctie’

  • Marina
  • dec 18, 2020
Kerst in de kerk

In de lockdownspeech kondigde premier Mark Rutte maandag de strengste lockdown tot nu toe aan. Religieuze organisaties, zoals kerken en moskeeën, bleven ongenoemd. In de IJmond blijft de een open met maximaal dertig bezoekers, de ander gaat (deels) dicht. „We hebben een voorbeeldfunctie.”

Religieuze instellingen hebben een uitzonderingspositie. De vrijheid van godsdienst maakt het mogelijk om voor een samenkomst naar de kerk, moskee, synagoge of een ander gebedshuis te blijven gaan. Zonder een limiet van bezoekers.

„Het zou toch wat zijn dat alles dicht moet en de kerk openblijft. Zo’n signaal naar de samenleving vind ik niet goed”, aldus predikant Gilda Polderman van de Protestantse Gemeente Santpoort. „Ik vind het heel erg dat we dichtgaan, maar als kerk willen we ook een bijdrage leveren aan zo min mogelijk contacten tussen mensen. We hebben een voorbeeldfunctie.”

De Protestante Kerk Nederland (PKN) sprak deze week een voorkeur uit voor online diensten. De uiteindelijke beslissing ligt bij de plaatselijke kerk.

Ongemakkelijk
De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Beverwijk en Wijk aan Zee kwam dinsdag samen. „Er is unaniem besloten om helemaal online te gaan. Zowel met onze kerkdiensten als met Kerstmis gaan we livestreamen”, zegt dominee Arrie van Nierop. Hij voelt zich ’ongemakkelijk’ bij de uitzonderingspositie. „Ik ben opgelucht dat we samen het besluit hebben genomen om online te gaan. Zo tonen we verbondenheid met iedereen die nu in bewegingsvrijheid wordt beperkt. Maar een spagaat is het wel.’’

,,Juist nu moet je er als kerk zijn. De premier riep ons op om vooral oog te hebben voor kwetsbare mensen en daar letterlijk en figuurlijk ruimte voor te maken. Maar hoe verhoudt die oproep zich tot de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven?”

Die vraag maakte Van Nierop afgelopen week behoorlijk onrustig. Inmiddels is de rust wedergekeerd. „Het is niet zo dat we door kerk online te houden de mensen in de steek laten. Er zijn andere mogelijkheden om present te zijn, bijvoorbeeld door het onderlinge omzien naar elkaar meer te stimuleren.”

Gezondheid
De Kuba Moskee in IJmuiden blijft deze lockdown gedeeltelijk open tijdens de vijf dagelijkse gebedstijden, die zo’n tien minuten duren, en tijdens het vrijdaggebed van een half uur. Daarbuiten is de moskee gesloten, net als de kantine. „Het is ook beter”, vindt voorzitter Mehmet Bisgin. „De hele wereld is in rep en roep met het hele coronagebeuren. Het gaat om onze gezondheid.”

Er is in de moskee veel ruimte, toch wordt op anderhalvemeterafstand met ongeveer dertig personen gebeden. „Normaal zitten we tijdens het gebed schouder aan schouder, dicht tegen elkaar aan voor verbroedering. Dat kan nu niet. Iedereen neemt een eigen kleedje mee.”

Begin van de crisis was de moskee wel helemaal gesloten. „We zijn toen drie maanden dicht geweest. We hebben nu de moskee en gebedsruimte zodanig ingericht dat we voldoen aan de eisen die gevraagd worden.” Zo staan er desinfectie-apparaten en zijn gebedsplekken op de vloer gemarkeerd. „We doen voorzichtig en proberen onder de regels te blijven bidden.”

Herbergen
De Protestantse Gemeente Santpoort die vanaf zondag alleen online diensten aanbiedt, heeft nooit van de uitzonderingspositie gebruikgemaakt, zegt predikant Gilda Polderman.

„We zijn meteen met dertig mensen begonnen, terwijl we in de dorpskerk veel meer mensen op anderhalve meter kunnen herbergen. We passen ons aan de rest van de samenleving aan. De maatschappij gaat gebukt onder de lockdown en alle maatregelen die zijn vastgesteld. Het zou een beetje vreemd voelen als wij, vanwege de wet op godsdienstvrijheid, claimen om toch bij elkaar te komen.’’

,,Iedereen moet dingen opofferen. Uit solidariteit doen wij dat als kerk ook.”

Essentieel
Pastoor Kaleab Masresha, van de rooms-katholieke parochies in Heemskerk, Beverwijk, Uitgeest en Castricum, is dankbaar voor de uitzonderingspositie. „De geestelijke gezondheid is óók belangrijk. Ik spreek mensen die door de coronacrisis overspannen zijn, jongeren die hun baan verliezen en minder inkomsten hebben. Zij hebben geestelijke steun nodig. Dus ik vind het fijn dat de optie er is.’’

,,In deze lockdown blijven essentiële winkels open. Wij zijn óók essentieel in het geven van geestelijke voeding, steun en kracht.”

Bron: Noordhollands Dagblad, december 2020
Foto: Heleen Vink

YOU MIGHT ALSO LIKE