• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

Marlijn Clement was KLM-stewardess, maar kreeg door corona geen vaste aanstelling: ’Mijn wereld stortte in’

  • Marina
  • feb 4, 2021
Marlijn Clement

Marlijn Clement vond per toeval haar droombaan als KLM-stewardess. Ze vloog de wereld over van Europa en Afrika tot Noord- en Zuid-Amerika. Door corona kreeg ze geen vaste aanstelling.

Het was flink slikken. Gedreven als ze is, vond ze werk dichterbij huis in de horeca. “Zo vlieg je de wereld over en nu fiets ik in vijf minuten naar het werk.”
Marlijn (28) is een vrolijke, vrije vogel. Ze is avontuurlijk, creatief en een ‘mensenmens’. “Ik houd ervan om met mensen te werken, ze te helpen en te vertroetelen.”

Ze komt oorspronkelijk uit Gelderland, maar is voor de liefde twee jaar geleden in Castricum neergestreken. Ze studeerde aan de Hotelschool, liep stage in een beach club op Bonaire. Ontdekte daar het leven en bleef er drie jaar hangen. Ze werkte er deels in de horeca en richtte haar eigen zangschool op. “De mentaliteit op het eiland is veel vrijer en gemoedelijker dan hier. Iedereen kent elkaar daar. Ik ben vrij spontaan en zeg ‘random’ mensen op straat gedag. Soms vinden anderen dat gek.”

Backpacken
Eenmaal terug in Nederland besloot ze eerst drie maanden door Europa te backpacken. Daarna zocht ze een nieuwe baan. “Iemand zei een keer: stewardess, is dat niet wat voor jou? In zo’n pakkie, het leek me meer wat voor vrouwelijke dames met lippenstiftjes op. Ik zag het niet zo voor mezelf.” Toch zette het idee haar aan het denken. “Ik ben avontuurlijk, ik houd van reizen en nieuwe culturen leren kennen. Ik heb me daarom toch aangemeld bij KLM. Na een lange selectie was ik stewardess.”

“Het was echt mijn droombaan. Dat had ik van tevoren niet verwacht, maar ik ervoer zoveel vrijheid.” Ze was stewardess op Europese en intercontinentale vluchten. “Ik vind Europa leuk, maar ik wilde niet alleen die korte vluchtjes doen. Die zijn oprecht best zwaar. In vier of vijf dagen vlieg je telkens heen en weer.”

Afrika
De lange vluchten brachten haar naar bestemmingen waar ze van droomde. De Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg bijvoorbeeld. “Ik droomde er altijd van om naar Afrika te gaan. Jammer dat ik de ‘Big Five’ niet allemaal heb gezien, maar ik heb wel een ‘horseback safari’ gedaan. Op een paard kan je best dicht bij de giraffen komen.”

Ze nam haar vriend mee op een vlucht naar Canada. “We waren er 48 uur. Maar als je ziet hoeveel we gedaan en gezien hebben, dan voelde het zoals we weken weg waren geweest. Je zit dan in een rush, je maakt zoveel mee. De jetlag negeer je.”

Haar jaarcontract zou vorige zomer een vast contract worden. “Begin maart 2019 merkte ik al dat de vluchten minder werden. Toen begon voor mij en mijn collega’s de onzekerheid: wordt ons contract wel een vaste aanstelling? Op 1 april belde mijn manager: het contract, dat in juni verliep, werd door corona uiteraard niet verlengd. Daardoor stopte het avontuur. Het was slikken. Mijn wereld stortte in. Dat klinkt dramatisch, maar ik had wel zoiets van: wat ga ik nu doen? Ik had mijn ding gevonden. Ik zag hier een toekomst in.”

Flexibel als ze is, ging ze in de zomer zelf op pad om ander werk te vinden. “Ik ken mezelf. Ik ben iemand die doorzet en gelijk aanpakt.” Ze pakte haar fiets en is in Castricum gaan rondvragen. “Mijn schoonmoeder zei dat ze bij Snackbistro De Toren nog mensen zochten. De volgende dag zat ik aan tafel met de eigenaar.”

Mazzel
In juli werd ze aangenomen voor de bistro. “En nu is het weer dicht”, lacht ze. “Maar ik heb zo’n mazzel, ik knijp echt in mijn handjes dat ik nu in de keuken mag werken. Ik vind koken leuk en marineer onder andere spareribs, maak stoofvlees en koffies to go.”

Naast haar nieuwe baan in de horeca is Marlijn ook singer-songwriter. “Op Bonaire was dat een hele happening en heb ik veel opgetreden.” In 2016 won ze The Voice of Bonaire. Nu heeft ze zichzelf opgegeven voor The Voice in Nederland. “Wie weet opent dit weer nieuwe deuren.”

Bron: Noordhollands Dagblad, februari 2021
Foto: Ronald Goedheer

YOU MIGHT ALSO LIKE