• No Products in the Cart

Arjanne heeft een schizofreniforme stoornis: ‘Vier maanden leefde ik in een wereld van hallucinaties’

  • Marina
  • mrt 5, 2021
Arjanne Holsappel

‘Vier maanden leefde ik in een wereld van hallucinaties, stemmen en wanen. Ik weet van begin tot eind wat er is gebeurd, maar achteraf ontdekte ik pas dat ik ziek was.’ Het is een van de eerste keren dat Arjanne Holsappel (32) haar verhaal volledig vertelt. Dat gaat enigszins chaotisch, omdat er zoveel is gebeurd. Als je haar ziet, komt ze relaxed en vrolijk over. Zo nu en dan maakt ze een grapje. Op haar 27e kreeg ze een psychose.

‘Het was de eindtijd. Ik dacht dat ik de geest van koningin Esther had uit het gelijknamige bijbelboek en dat we in het boek Openbaring leefden. Ik was een dienende koningin: in de kliniek, waar ik vier maanden was opgenomen, wilde ik steeds heling brengen bij andere patiënten.

Vijf jaar geleden belandde ik in een diepe psychose. Tot die tijd knokte ik alleen maar met het leven. De trauma’s stapelden zich op: op mijn negende werd ik seksueel misbruikt, daarna werd ik somber en depressief en slikte ik jaren antidepressiva. Alsof er een donkere deken over mijn leven lag. Als je in mijn lichaam zou prikken, dan voelde het rot vanbinnen.

‘Ik vond het niet erg om opgenomen te worden in een kliniek, omdat ik dacht dat de maffia mij zocht.’

Ik had in 2017 met een psycholoog mijn eerdere trauma’s goed verwerkt. Ik was blij en stond sterk in mijn schoenen. Eindelijk begon ik te leven. Dus bouwde ik mijn medicatie af. Maar toen ging het mis. Ik begon geregeld te spugen, mijn lichaam kon niet meer op temperatuur komen en eten lukte ook niet meer. Langzaam rolde ik naar een climax. Die kwam toen ik niet meer sliep en een keer overdag de straat op ben gelopen.

‘‘De nieuwe wereld is aangebroken’’, zei ik tegen een man die ik buiten in Veenendaal tegenkwam. Hij liet mij een lijst zien en zei: ‘’Kijk eens naar al deze organen, die heb ik allemaal nieuw gekregen.’’ Hij vertelde dat hij arts was in de Tweede Wereldoorlog en een opgestane Jood. Ik weet dus niet of dit echt gebeurd is, maar voor mij was het echt.

Lees verder in het Nederlands Dagblad. Foto: Peter Boer

YOU MIGHT ALSO LIKE