• No Products in the Cart

Huis ter Wijck in Beverwijk verliest 31 mensen aan coronavirus, zegt burgemeester Martijn Smit: ’Dit heeft onze stad ook hard geraakt’

  • Marina
  • mrt 15, 2021
Huis ter Wijck

Woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk heeft in februari 31 bewoners verloren aan het coronavirus. Burgemeester Martijn Smit bevestigde het aantal overledenen en bracht vorige week een bezoek aan het verzorgingshuis.

Viva Zorggroep geeft geen openheid over het aantal overledenen. U schreef op Facebook dat 31 mensen zijn overleden aan de gevolgen van covid-19. Waarom biedt u die openheid?

„Het standpunt van Viva Zorggroep vind ik integer. Zij noemen de aantallen niet, omdat gekeken wordt naar de mens. Dat begrijp ik. Tegelijkertijd heb ik aangegeven, vanuit mijn verantwoordelijkheid als burgemeester van deze stad, dat ik vind dat de stad mag én hoort te weten om hoeveel mensen het gaat. Dit heeft onze stad óók hard geraakt. Het kan niet zo zijn dat ik vanuit mijn verantwoordelijkheid daar geen mededeling over mag doen. Als burgemeester van een stad moet je open zijn. Daar had Viva begrip voor.”

Wat was de reden van uw bezoek aan Huis ter Wijck?

„Ik was ontdaan en geschrokken over het nieuws dat Huis ter Wijck afgelopen maand hard getroffen is. Daarom wilde ik medewerkers en het bestuur in deze ingewikkelde tijd een hart onder de riem steken. Ik heb niet met bewoners gesproken, het was onmogelijk om iedereen te spreken. Ik heb wel mijn medeleven uitgesproken richting nabestaanden en bewoners die er nog zijn.”

Hoe trof u het personeel aan?

„Wat ik aantrof, waren medewerkers die ontzettend hard en professioneel in de zorg werken. Ze werken dagelijks met kwetsbare mensen. Ook de medewerkers zijn geraakt door het feit dat corona zo hard in het huis terecht is gekomen. Ze hebben veel mensen zien overlijden, mensen voor wie ze dagelijks hun best hebben gedaan. Het is duidelijk dat de piek van besmettingen nu achter hen ligt. Dat geeft ook opluchting.”

Februari was één van de zwartste maanden voor het woonzorgcentrum, was het voor Beverwijk ook een zwarte maand?

„Corona domineert al ruim een jaar het nieuws. Ik vind dat je open moet zijn over wat er in de stad gebeurt. Als ik vertel dat er zoveel mensen zijn overleden, dan vind ik dat ontzettend treurig en in die zin is het een zwarte maand.”

Einde is in zicht

Vorige week zei de locatiemanager van Huis ter Wijck tegen deze krant dat het einde in zicht is. De quarantaine op de laatste etages loopt deze week waarschijnlijk af. Pas dan zal voor veel bewoners duidelijk worden wat er zich de afgelopen maand heeft afgespeeld. In Huis ter Wijck is bij een volledige bezetting ruimte voor 170 bewoners.

Bron: Noordhollands Dagblad, maart 2021
Archieffoto NHD

YOU MIGHT ALSO LIKE