• No Products in the Cart

Woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk kan na zwarte maanden weer ademhalen: ’Binnen onze mogelijkheden alles gedaan om bewoners te beschermen’

  • Marina
  • mrt 15, 2021
Huis ter Wijck

„Corona is onvoorspelbaar. Het ene uur kan een bewoner nergens last van hebben. Vlak daarna stort hij in en wordt hij ernstig ziek met alle gevolgen van dien. Het is heel grillig”, vertelt Sandra van Gaart, locatiemanager van woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk.

Vorige maand maakte Huis ter Wijck ’één van de zwartste maanden uit haar geschiedenis’ mee. Veel bewoners zijn overleden aan de gevolgen van covid-19. Om hoeveel bewoners het precies gaat laat Viva Zorggroep, waar het Beverwijkse huis onder valt, niet weten. „Uit respect voor de nabestaanden. Het gaat om individuele verhalen van rouw en verdriet”, meldt zorgcoördinator Denise Robers.

Een anonieme bron zei eerder tegen deze krant dat het gaat om 26 overledenen in een maand tijd.

Op dit moment zijn er in het woonzorgcentrum nog enkele besmettingen. Vijf van de negen etages zijn in quarantaine. Die loopt volgende week af. „We zijn zo goed als van het virus af. Het einde is in zicht”, stelt de Haarlemse Van Gaart (47).

Willekeurig

Dat er licht aan het eind van de tunnel is, is voor alle betrokkenen een opluchting. De afgelopen weken waren donker en zowel fysiek als emotioneel zwaar. Ze werden gekenmerkt door verdriet, onrust, machteloosheid en boosheid. Het coronavirus sloeg willekeurig toe bij medewerkers en bewoners.

„Sommige bewoners hadden zoveel onderliggend lijden dat de kans op overleven bij een coronabesmetting niet groot was. Anderen zijn wonderbaarlijk hersteld”, zegt de locatiemanager.

„Soms kon ik begrijpen dat corona de laatste druppel voor iemand was. Maar er zijn ook verhalen van mensen die geen of weinig onderliggend lijden hadden. Zij stonden vol in het leven en hebben het niet overleefd. Dan heb ik het over mensen die altijd in ons restaurant of café zaten. Mensen die de sfeer bepaalden en met medewerkers en andere bewoners actief en sociaal waren. Daar houdt het begrijpen op, dat kan ik niet meer bevatten.”

Quarantaine

Medewerkers zijn steeds samen met bewoners in quarantaine gegaan om hen te kunnen blijven verzorgen. „Onze teams werken in beschermingsschorten. Het is daardoor fysiek zwaar”, zegt de Heemskerkse Robers (34). „Ze wassen bewoners in een soort regenpak. Super heet. De emotionele druk is ook zwaar, sommige collega’s zijn zelf ziek geworden.”

Het personeel heeft er naar eigen zeggen alles aan gedaan om voor iedere bewoner ’mooie zorg’ te verlenen en om bewoners te beschermen. „Dat kun je niet goed doen voor iedereen, we hebben met zoveel bewoners te maken. Binnen onze mogelijkheid hebben we alles gedaan”, benadrukt de zorgcoördinator.

Communicatie

„Als we na deze periode zelf gaan evalueren, zullen er vast dingen zijn die we anders hadden kunnen doen”, vult Van Gaart aan. „Ik weet dat mensen vaak een stuk communicatie missen in dit soort situaties. We hebben niet alle besmettingen gecommuniceerd. Soms kwamen die op onmogelijke tijdstippen, dan belden we alleen de familie. Het was niet haalbaar om andere eerste contactpersonen te benaderen. En wat bereik je daar mee?”

De uitbraak in Huis ter Wijck heeft veel verdriet veroorzaakt. Toch zien Van Gaart en Robers veerkracht onder de medewerkers. Van Gaart: „Onze gastvrouwen zijn bijvoorbeeld dubbele diensten gaan draaien om bewoners te ondersteunen en bezoekers op te vangen. Een medewerker uit de huishouding had tijd over en heeft toen nagels gelakt van vrouwelijke bewoners. Voor ons is deze periode een bevestiging dat het werk in de ouderenzorg hard nodig is.”

Huis ter Wijck

Het woonzorgcentrum aan de Plesmanweg in Beverwijk is onderdeel van Viva Zorggroep. Er zijn vijf zorgafdelingen verdeeld over negen etages. Bij een volledige bezetting is ruimte voor 170 bewoners. In Huis ter Wijck wordt zowel verzorgingshuiszorg als verpleeghuiszorg geboden door 230 medewerkers.

Bron: Noordhollands Dagblad, maart 2021
Foto: Ronald Goedheer

YOU MIGHT ALSO LIKE