• No Products in the Cart

Woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk verliest veel bewoners aan corona: ’Zestien rouwkaarten op de tafel bij de ingang’

  • Marina
  • mrt 15, 2021
Huis ter Wijck

Het coronavirus heeft in februari flink toegeslagen in woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk. Het gaat om ’een van de zwartste maanden uit de geschiedenis’. Dat staat in een brief die aan bewoners en eerste contactpersonen is verstuurd. Mogelijk zijn in een maand 26 bewoners aan covid-19 overleden.

„Tijdens de persconferentie horen we dat het aantal besmettingen in verpleeghuizen daalt, maar in Huis ter Wijck hebben we er nog nooit zoveel gehad”, aldus een familielid van een bewoner dat anoniem het verhaal deelt.

In de brief van 3 maart 2021 die deze krant in handen heeft, staat dat verschillende bewoners door het coronavirus zijn overleden. Daarnaast zijn medewerkers besmet met covid-19. Hoeveel bewoners zijn overleden, wordt niet vermeld. Ook het aantal besmette medewerkers wordt niet genoemd.

Verrassing

Cijfers heeft de afdeling communicatie van Viva Zorggroep, waaronder Huis ter Wijck valt, niet voor handen. „Het was inderdaad één van de zwartste maanden in het huis. Het klopt dat we een flinke uitbraak hebben gehad”, meldt een woordvoerder. „Het kwam als een verrassing na de eerste vaccinatieronde. Veel bewoners zijn helaas overleden. We zijn enorm begaan met alle betrokkenen.”

Volgens het familielid gaat het om 26 mensen die aan corona zijn overleden. „Via een personeelslid hebben we dat gehoord. Huis ter Wijck laat zelf weinig los. De verpleging is meestal ook terughoudend. Er zijn afdelingen die nu al meer dan een maand in quarantaine zitten.”

Bewoners die onder de verpleeghuisarts vallen, hebben het laatste weekend van januari de eerste vaccinatie gekregen. „De eerste besmettingen begin februari waren volgens de nieuwsbrief van 4 februari rond die datum. Frappant zo kort na de vaccinatie. Toen zijn enkele afdelingen in quarantaine geplaatst. Op 22 februari hebben we weer een nieuwsbrief ontvangen met daarin het bericht dat zowel bewoners als medewerkers besmet zijn en dat een aantal bewoners is overleden.”

Rouwkaarten

De huidige situatie is zorgelijk voor bewoners. „Bij de ingang staat een tafel waar normaal één of twee rouwkaarten opstaan. Familieleden laten daar meestal een kaart achter voor het huis. Van het weekend stonden er zestien rouwkaarten op de tafel”, vertelt het familielid. „Dat was heel confronterend. Je wordt er bang van. Zoveel verschillende mensen zijn achter elkaar overleden en het wordt bewoners niet altijd verteld wie er overleden zijn.”

Voor bewoners die behoefte hebben om te praten, zijn er individuele gesprekken met de afdeling geestelijke verzorging, meldt de brief. In een later stadium wordt op andere manieren aandacht gegeven aan rouw en herstel. „Gelukkig is mijn ouder nuchter, niet depressief, een opgeruimd type.”

Diepe sporen

Ook voor het personeel laat deze situatie diepe sporen na. In de brief van begin maart wordt onder meer geschreven dat medewerkers ziek zijn en dat het werken ’onder deze druk en met deze emoties zwaar’ is. „Op veel mensen heeft dit een enorme wissel getrokken”, zegt de Viva-woordvoerder. „Het is verdrietig en pijnlijk voor zowel familie als collega’s. Medewerkers kennen de bewoners goed en hebben hen onder hun handen zien verliezen. Terwijl ze er alles aan hebben gedaan om dat te voorkomen.”

Viva benadrukt dat er ook bewoners hersteld zijn van het coronavirus. Inmiddels is gestart met de tweede vaccinatieronde.

Bron: Noordhollands Dagblad, maart 2021
Archieffoto NHD

YOU MIGHT ALSO LIKE