
Robbert Brouwer is op missie. Hij wil met virtual reality de gezondheidszorg in Nederland en daarbuiten verbeteren. Met tachtig zorginstellingen in vier landen is hij met het team van SyncVR Medical flink op weg. ,,Dagelijks hoor ik verhalen hoe virtual reality patiënten en zorgpersoneel helpt. Ik heb er soms tranen van in m’n ogen.”
Wie denkt dat virtual reality – of kortweg VR – alleen voor gamers en jongeren is, heeft het mis. VR blijkt zeer geschikt voor het verminderen van pijn, angst en stress. Het kan ingezet worden tijdens revalidatie en is ideaal voor trainingen en educatie.
„Als je je voorstelt dat je iemand met een VR-bril in een andere wereld kan zetten, dan biedt dat veel mogelijkheden”, weet de 28-jarige Brouwer.
Jaren geleden ontstond het idee vanuit een project voor de gemeente Den Haag. „Of ik samen met een vriend VR kon inzetten om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Wij waren zelf wat sceptisch. Dit was 2015. VR was toen nog houtje-touwtje.”
Magisch
„We hebben toch een applicatie ontwikkeld, waarbij ouderen samen over het strand van Scheveningen konden lopen. Ineens gingen de gesprekken niet meer over het weer en de koffie, maar spraken ze over badpakken en een bruiloft. Hun belevingswereld werd in één keer zoveel groter. Het was echt magisch. Toen realiseerden we ons het effect van VR. Wij wilden dit gaan inzetten voor de hele kwetsbare doelgroep. Niemand deed het nog, dus laten wij dat doen, was onze gedachte.”
Brouwer is medeoprichter van SyncVR Medical, gevestigd in Utrecht. Het bedrijf is zo’n drie jaar onderweg en heeft tachtig zorginstellingen door het land aan zich weten te binden. In het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk zijn ze bijvoorbeeld op de kinderafdeling, de verloskunde en in het Brandwondencentrum. Naast ziekenhuizen ook bij revalidatieklinieken, fysiopraktijken, verstandelijk gehandicaptenzorg en verpleeg- en verzorgingshuizen. Buiten Nederland in België, Duitsland en Denemarken.
Brouwer is verantwoordelijk voor de volledige implementatie van virtual reality in de zorg. Hij begeleidt zorginstellingen van a tot z en geeft trainingen en workshops aan zorgpersoneel. ,,We gaan in gesprek met artsen en verpleegkundigen en zorgen ervoor dat VR duurzaam wordt geïmplementeerd.”
Impact
Inmiddels is er een team van zo’n dertig man met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. „We hebben een groep ambitieuze intelligente mensen die zich helemaal voor VR in de zorg wil inzetten. Iedereen kan een andere baan krijgen en meer verdienen, maar uiteindelijk willen ze impact hebben en maatschappelijk betrokken zijn.”
„Dagelijks krijg ik vanuit ziekenhuizen berichten van artsen en verpleegkundigen. Ik weet nog dat we de eerste implementatie hadden in het Brandwondencentrum van het RKZ. Ik was daarna nog even gaan werken in Brafoer toen ik een appje kreeg van een pedagogisch medewerker. Ze vertelde ons hoe een jongen aan zijn brandwonden werd behandeld. Hij zat met een VR-bril op en sprak enthousiast over de leeuwen en de dolfijnen. Ondertussen werd zijn nek behandeld. Het geluk spatte bijna van hem af. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Dit is waar we het voor doen.”
Afleiding
Door de VR-bril waant iemand zich tijdelijk in een geheel andere omgeving. „De afleiding is zo sterk, omdat een virtuele wereld helemaal om iemand heen zit. Daardoor gaan de pijn en angstscores naar beneden. Er is zelfs minder medicatie nodig. Dat blijft zo bijzonder om te zien.”
VR kan ook gebruikt worden tijdens bevallingen. „De eerste studie hebben we nu afgerond bij het Zuyderland MC in Heerlen. We zagen dat de pijnscores tijdens de weeën van een 7 naar een 5 gingen. Dat is een significant verschil. Een VR-bril zorgt ervoor dat je kan ontspannen.” In het RKZ is de zus van Brouwer vorige week bevallen van een tweeling. Ze maakte tijdens de bevalling gebruik van VR. ,,Ik ben megatrots dat mijn werk op zo’n manier samenkomt met mijn familie.’’
SyncVR zorgt weer voor een complete bibliotheek met allerlei soorten VR-applicaties. „Zie het als de Netflix voor VR in de zorg. Patiënten kunnen kiezen waar zij behoefte aan hebben. Van bergen en stranden tot ademhalingsoefeningen.”
En het is niet alleen voor patiënten, maar ook voor personeel. Door de aanhoudende epidemie ervaren zorgmedewerkers veel stress. „Vooral op de IC-afdelingen loopt het personeel op hun tandvlees. Met virtual reality brengen we ze in een ontspannende omgeving. Daardoor gaan de stresslevels significant naar beneden.”
Dankbaar
Voor Brouwer is het geweldig om op deze manier verschil te maken. „Het is mij zoveel waard. Gister was ik nog in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Het is verschrikkelijk dat er een centrum voor kinderoncologie nodig is, maar het is ontzettend belangrijk werk wat ze daar doen. We gaan starten met een project om pijn, angst en stress te verminderen.”
„Het team waar ik een training aan gaf, was zo enthousiast. Voor kinderen is virtual reality helemaal het einde. Als ik dat hoor, dan maakt het mij zo gelukkig en dankbaar. Het echte werk wordt door alle zorgmedewerkers gedaan. Wij bieden een tool die hun leven weer een beetje makkelijker maakt en waarmee we patiënten kunnen helpen. Ik ben enorm dankbaar dat we dit kunnen doen.”
Bron: Noordhollands Dagblad, mei 2021
Foto: Heleen Vink