• No Products in the Cart

Douwe (23) blinkt uit op de Tata Steel Academy. ’Ik vind het leuk om te weten wat iets is en hoe het werkt’

  • Marina
  • aug 1, 2021
Tata Steel Academy

Douwe Bakker blinkt uit op de Tata Steel Academy in Velsen-Noord. De derdejaars draait mee in grote projecten en zet zijn tanden graag in technisch uitzoekwerk. „Vroeger speelde ik al met motortjes en haalde ik apparaten uit elkaar.’’

De 23-jarige Douwe kent Tata Steel via zijn vader. „Hij is storingsdienstmedewerker elektrotechniek bij Tata Steel Packaging. In augustus viert hij zijn 40-jarig jubileum. Hij vertelde mij vroeger altijd over storingen die hij oploste. Dan kwam er bijvoorbeeld een grote halkraan stil te staan, omdat er een aderbreuk in de kabel zat. Je denkt aan een gewone kabel, maar zo’n kabel is honderd meter lang en gaat op en neer met de kraan mee. Probeer die maar eens te vervangen.”

De techniek fascineerde Douwe al op jonge leeftijd. „Ik vind het leuk om te weten wat iets is en hoe het werkt. Daarom haalde ik ook altijd apparaten uit elkaar. Wel oude apparaten die we niet meer gebruikten. Dan zeiden mijn ouders: We hebben een nieuwe dvd-speler, haal jij die oude maar lekker uit elkaar.”

Biotechnologie
Na de middelbare school heeft hij eerst biotechnologie gedaan. „Ik ben vrij breed geïnteresseerd. Biotechnologie was vooral in een lab; het trok me niet zo.” Zijn vader stelde voor om naar een open dag van Tata Steel Academy te gaan. „Ik was gelijk enthousiast. Hier zijn mensen die hetzelfde interessant vinden als ik. Over techniek kan je niet met iedereen praten.”

Tata Steel Academy bestaat ruim tachtig jaar en is één van de weinige bedrijfsscholen in Nederland. De bedrijfsschool focust zich op procestechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde, en leidt de werknemers voor de voormalige Hoogovens zelf op. Naast theorie leren de pakweg 170 studenten vooral in de praktijk. En zijn ze verzekerend van een salaris en baangarantie.

De derdejaars student loopt trots door de werkplaats van de bedrijfsschool, over de aangegeven veiligheidspaden. Hij is gehuld in de geelblauw kleuren van het bedrijfsuniform en draagt een veiligheidsbril. Op een grote poster staat de tekst: ’Je hebt nooit een excuus om niet veilig te werken.’

„Ik heb vier maanden aan twee robots gewerkt. Het was een heel uitzoekwerk om ze goed te laten functioneren, maar het is gelukt”, vertelt hij als hij voor de twee robotcellen staat. „Het project begon in 2016, meerdere mensen hebben eraan gewerkt, ook een aantal leerlingen. In 2018 is een begin gemaakt aan een ombouw, zodat de robotcellen onderling voorwerpen konden uitwisselen. Het voldeed alleen nog niet aan de nieuwe veiligheidseisen en wensen. Als je de deuren van de cellen opentrok, bewogen de robotarmen door, terwijl ze juist moeten stilvallen.”

Douwe houdt van een uitdaging, dus is gaan speuren naar een oplossing. „Ik heb de installatie tot op het bot gestript en met nieuwe componenten en bedrading juist opgebouwd. Ook maakte ik technische tekeningen en stelde ik documenten op. Nu werkt het zoals het hoort.”

„De robots moesten kunnen communiceren met een besturingssysteem, de PLC (Programmable Logic Controller) die onder de robotcellen zit. Dit is als het ware het brein van de installatie en zorgt bijvoorbeeld voor de aansturing van de transportbanden. Wij wilden dat die PLC de robotarmen in een noodgeval kon laten stoppen. Iets waar de robotarmen initieel niet voor waren ontworpen.”

Sensor
,,Ik word hier constant uitgedaagd. Ik leer iedere keer iets nieuws. Voor mijn gevoel is er sowieso altijd iets nieuws te leren in de techniek. Gisteren leerde ik nog over een sensor waar ik nooit eerder mee heb gewerkt. Deze sensor heeft een laser en draait vijftig keer per seconde rond. Iedere halve graad schijnt de laser en meet de tijd tot het gereflecteerde licht weer terug is. Aan de hand daarvan kan je een 2D-plattegrond van de omgeving maken en kan je zien of een object aanwezig is.’’

Verschillende soorten installaties die in de staalfabriek gebruikt worden, staan in het klein op de bedrijfsschool. „Het zijn installaties om te leren hoe het werkt. Daarna kan je opschalen, want dan heb je het in het klein al gedaan. De principes zijn op de Academy hetzelfde als in de fabriek.”

De jonge techneut loopt nu stage bij Kooksgasfabriek 1. „Hier heb je zogenaamde uitstootmachines, deze duwen de cokes uit de ovens nadat ze gegaard zijn. Een uitstootmachine is letterlijk even groot als een huis en rijdt langs de ovens heen en weer op rails. En dan zijn er vijf van deze ’huizen’ op een rij. Je went eraan dat alles zo groot is, maar als ik er soms over nadenk dan is het echt gigantisch allemaal.”

Duurzaamheid
De staalgigant zorgt voor onrust bij omwonenden en komt regelmatig negatief in het nieuws, vanwege de uitstoot. Douwe heeft er gemengde gevoelens bij. Hij zet zich vooral in voor verduurzaming. „Vanuit de opleiding krijgen we lessen over duurzaamheid. De intentie is dat wij goed nadenken hoe we bepaalde zaken kunnen verduurzamen. Als ik iets tegenkom, kan ik een voorstel schrijven. Bij een goed idee wordt het doorgevoerd.”

Douwe leert voorlopig nog lekker door. Hij wilt na zijn opleiding op de Tata Steel Academy elektrotechniek studeren. Met zijn vriendin is hij op zoek naar een huis. „Het lijkt ons leuk om zelf een tiny house te bouwen.”

Bron: Noordhollands Dagblad, juni 2021
Foto: Heleen Vink

YOU MIGHT ALSO LIKE