• No Products in the Cart

Jurjen van Houwelingen stond ‘stampvoetend aan de hemelpoort’ na zijn herseninfarct

  • Marina
  • sep 28, 2021
Jurjen van Houwelingen

‘Ik was ervan overtuigd dat God een wonder zou doen, en mij zou genezen. Want dan zou mijn lijden zin hebben.’ Jurjen van Houwelingen (39) zit in zijn atelier, omringd door zijn eigen kleurrijke kunstwerken aan de muren. Eind 2017 kreeg hij een herseninfarct met niet-aangeboren hersenletsel als gevolg. Zijn leven veranderde voorgoed.

‘Stampvoetend heb ik aan de hemelpoort gestaan en God gevraagd: ‘’Waarom doet u niets? Waar bent u? Waarom overkomt mij dit?’’ Ik had twijfels of er überhaupt wel een God was. Als er een God is, dan geeft Hij niets om mij, want Hij laat mij maar aanmodderen.

Ik ben er nog steeds niet helemaal uit waarom mij dit overkomt. Maar ik ben wel al een stuk verder dan waar ik jaren geleden was.

Bijna vijf jaar terug werd ik in een klap invalide. Een goedaardige tumor zorgde voor een ophoping van hersenvocht. De drukverhoging die dat veroorzaakte, heeft mij opgezadeld met niet-aangeboren hersenletsel. Ik ben daardoor niet meer de man die ik voorheen was. Vooral mijn zicht en mijn geheugen zijn blijvende littekens. Ik ben maatschappelijk gezien blind.

Ik zie nog maar vijf graden – een normaal mens ziet zo’n 180 graden. Het is alsof ik door een rietje kijk. Ik doe veel op de tast. Ik heb ook geen gezichtsherkenning. Zelfs de gezichten van mijn vrouw en drie dochters herken ik niet. Het is nog steeds frustrerend hoor, maar gelukkig ben ik een eind op weg in het acceptatieproces.

Lees verder in het Nederlands Dagblad. Foto: Peter Boer

YOU MIGHT ALSO LIKE