• No Products in the Cart

Het taboe rond miskramen: ‘Het gemis van de vier verloren kindjes komt steeds opnieuw naar boven’

  • Marina
  • nov 29, 2021
Taboe rond miskramen

Niet elke zwangerschap gaat goed. Een op de vier stellen maakt een miskraam of ander verlies in de zwangerschap mee. Een miskraam heeft op zowel mannen als vrouwen een enorme impact. Toch wordt er relatief weinig over het verdriet en de pijn gesproken. ‘Het is belangrijk om dit verdriet te normaliseren.’

Met een miskraam wordt vaak het verlies in de eerste vier maanden van de zwangerschap bedoeld, weet Miriam van Kreij. In haar praktijk Miskraambegeleiding Nederland coacht ze vrouwen en koppels die hun kind verliezen in de zwangerschap. Met optimale begeleiding kunnen ze weer goed functioneren, thuis en in hun werk.

‘Stop je pijn niet weg, dan komt het op een onverwachts moment naar boven’, zegt ze. ‘Een pril verlies blijft het hele leven bij je, maar het hoeft niet je hele leven een open wond te zijn.’

Belangrijk daarbij is om het taboe rondom miskramen te doorbreken. ‘Vrouwen generen zich, omdat ze het gevoel hebben dat ze falen’, zegt Van Kreij. ‘En als je aan iemand vertelt dat je een miskraam hebt gehad, vertel je daarmee ook meteen dat je kinderen probeert te krijgen. Dat is best intieme informatie.’

Lees verder bij Nederlands Dagblad.

YOU MIGHT ALSO LIKE