Sonja Silva noemt zichzelf ‘een enorme autist’: ‘Autisme is echt onderdeel van mij’

  • Marina
  • mrt 7, 2022
Sonja Silva autisme

‘Natuurlijk zijn er dingen waar ik graag vanaf zou willen, zoals de sociale ongemakkelijkheid en het overmatig transpireren.’ Sonja Silva (45) zit aan de eettafel omringd door schilderdoeken en -kwasten. De gordijnen zijn open, omdat ‘de journalist komt’, anders blijven ze dicht. Sonja heeft de diagnose autisme, en is snel overprikkeld door licht en geluid. Met haar openheid over autisme hoopt ze de schaamte te doorbreken. ‘Wat is er nou om je voor te schamen?’

‘Je weet toch dat je mag bidden om genezing van je autisme, schreef iemand laatst aan mij in een persoonlijk bericht op Instagram. Dat schoot helemaal in het verkeerde keelgat. Ik heb er rustig op gereageerd hoor, maar als je bidt om genezing, dan zie je het dus als een ziekte. Autisme is geen ziekte. Ik ben niet ziek. Ik vind mezelf goed zoals ik ben.

Autisme is volledig verweven met mij. Ik kan niet zeggen: dit is mijn autisme of dit is mijn persoonlijkheid. Ik héb ook geen autisme. Ik heb een chihuahua, ik heb een auto. Autisme heb ik er niet bij. Ik ben gewoon een enorme autist. Maar daar kwam ik pas een jaar geleden achter.’

Lees verder in het Nederlands Dagblad. Foto: Peter Boer

YOU MIGHT ALSO LIKE