• No Products in the Cart

Armen en Naré vluchtten uit Armenië: ‘Het leger had het op de eigen bevolking gemunt’

  • Marina
  • sep 28, 2022
Armen en Naré

Armen Mnatsakanjan en Naré Sahakyan zijn gevlucht uit Armenië. Samen met het Nederlands Dagblad bezoeken ze de tentoonstelling ‘LICHT voor mensen op de vlucht’ in Siddeburen. 

‘Dit schilderij raakt mij’, zegt Armen Mnatsakanjan (32). In de Hervormde Gemeente in het Midden-Groningse dorp Siddeburen stopt hij voor een olieverf op doek. Op het werk, dat ‘Onderweg X’ heet, zijn tien mensen afgebeeld, met gebouwen aan weerszijden. ‘Waar komen de mensen vandaan en waar gaan ze naartoe?’, heeft kunstenaar Marijke Snoek erbij geschreven.

‘Het doet mij denken aan de reis vanuit Armenië naar Nederland. Ik was zeven jaar toen we vertrokken. Daarvoor verzamelde ik nog kogels in de tuin’, vertelt Armen. ‘De regering van Armenië was destijds – en nu nog – hartstikke corrupt. Het was niet veilig om daar te blijven. We vertrokken met het hele gezin: mijn ouders en twee oudere zussen.

Het was donker en koud, net als op het schilderij. Volgens mij was het winter. Je herkent de mensen op het schilderij niet, je ziet geen gezichten. Zo was het voor ons ook. We waren onderweg met onbekenden naar een onbekend land.’

‘Welke kant lopen de mensen op?’, vraagt zijn vrouw Naré Sahakyan (27). Armen doet een stap naar voren, iets dichterbij het schilderij. ‘Ze lopen naar het licht.’

Lees verder in het Nederlands Dagblad. Foto: Duncan Wijting

YOU MIGHT ALSO LIKE