Sinds corona is gospelmuziek aan een opvallende opmars bezig: ‘Gospel biedt hoop en bemoediging’

  • Marina
  • sep 28, 2022
Gospel

Ineens is gospel overal: in televisieprogramma’s, concertzalen, musea en – natuurlijk – in de kerk. Het muziekgenre heeft sinds de coronacrisis gewonnen aan belangstelling in de populaire cultuur. ‘Ook al ken je God niet, gospel biedt hoop, troost en bemoediging. Gospel leeft.’

‘Er zit een magie in gospel. Open je hart. Sta God toe om in en door jou lief te hebben’, zegt gospelzangeres Shirma Rouse (42) tegen een volle kapel van de Evangelische Omroep (EO). Bezoekers applaudisseren. Rouse neemt samen met gospelzangers Berget Lewis, Dwight Dissels en Muriel Blijd een exclusief gospelconcert op. De opname is vanaf het najaar te zien bij de tentoonstelling ‘Gospel’ – die Rouse mede heeft samengesteld – in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

‘Is God goed?’, vraagt ze. Luisteraars reageren met een luid ‘amen’. Dan zet ze samen met Lewis het lied ‘Blessed and Highly Favoured’ van The Clark Sisters in. ‘God hoorde mijn schreeuw en Hij redde mij’, zingen ze.

 ‘Gospel laat zien dat geloven niet saai is. Het gaat over liefde en vreugde verspreiden.’

Wereldwijd zorgt het muziekgenre gospel voor verbinding. Ook in Nederland worden mensen geïnspireerd door gospelmuziek, mede door de film Respect, over het leven van gospelzangeres Aretha Franklin. En door muzikale tv-programma’s als Amazing Grace en All of the Lights. Maar ook in talkshows als Khalid & Sophie en Humberto treden met regelmaat gospelartiesten op. Het blackgospelkoor G-Roots, waar zanger JT Tavares (36) deel van is, was onlangs te gast in de satirische show Even tot hier.

‘Gospel raakt. Het is veel meer dan gewoon een liedje zingen’, zegt EO-presentator en zangeres Giovanca Ostiana in de voorlaatste aflevering van Amazing Grace, waarvan zondag de finale wordt uitgezonden. Acht bekende Nederlanders reisden in vijf afleveringen langs de wortels van gospel. Ze werden gecoacht door vriendinnen Shirma Rouse en Berget Lewis, die overigens ook samen muzikaal leidinggeven aan ZO! Gospel Choir.

In essentie gaat gospel om de ‘blijde boodschap van Jezus’, zegt JT Tavares. ‘Gospel laat zien dat geloven niet saai is. Het gaat over liefde en vreugde verspreiden. Het kan swingend zijn, maar ook emotioneel en hoopvol.’

Lees verder in het Nederlands Dagblad. Foto: Willem Jan de Bruin

YOU MIGHT ALSO LIKE