• No Products in the Cart

‘Eindelijk wordt onze pijn erkend.’ De slavernij-excuses zijn nu dan toch ‘niet omfloerst’ uitgesproken

  • Marina
  • jan 11, 2023
Excuses slavernijverleden
Misschien was het niet het meest ideale moment, maar de excuses voor de slavernij zijn ‘goed en nodig’, reageren betrokkenen. ‘We moeten erkennen dat onze voorouders schuld dragen.’

‘Ik vind het jammer dat mijn vader dit niet meer meemaakt; hij is dertig jaar geleden overleden.’ Theoloog Hedwig Komproe, voorganger van Kerkgenootschap New Song Amsterdam, heeft Curaçaose en Surinaamse wortels en is ‘heel tevreden’ met de excuses van de Nederlandse staat voor het slavernijverleden. Met zijn moeder, die op Curaçao woont en afstamt van tot slaaf gemaakten die op plantages werkten, heeft hij het er vaak over gehad. ‘Maar onze pijn is nooit erkend, werd vaak gebagatelliseerd of zelfs ontkend. Tot nu. Het gaat de goede kant op. Niet alleen de lusten uit het verleden, maar ook de lasten worden benoemd.’

Die ‘lasten’ van de slavernij noemde premier Mark Rutte maandagmiddag expliciet: ‘Eeuwenlang hebben de staat en zijn vertegenwoordigers de slavernij in stand gehouden en ervan geprofiteerd. De menselijke waardigheid is met voeten getreden op de meest afschuwelijke manier.’ Daarvoor bood Rutte namens de Nederlandse regering excuses aan, ook al ‘weten we dat er niet één goed moment is voor iedereen’.

Lees verder in het Nederlands Dagblad.

YOU MIGHT ALSO LIKE