Aandacht voor het slavernijverleden op Curaçao. ‘Ik dans niet voor de Oranjes, maar voor mijn volk’

  • Marina
  • apr 9, 2023

De laatste dag van het bezoek aan Curaçao van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima staat in het teken van het slavernijverleden. ‘Mentaal zijn we op het eiland nog steeds slaaf.’

In het historische, karakteristiek geel gekleurde Landhuis Knip – op steenworp afstand van het bekende strand Grote Knip – zijn de Oranjes in gesprek met nazaten van tot slaaf gemaakten. De ontmoeting is enkel voor een select publiek toegankelijk. Buitenstaanders komen niet eens in de buurt van het landhuis, waarin ook het Tula Museum – dat nu wordt gerenoveerd – is gevestigd. Zelfs de eenrichtingsweg die langs het landhuis voert, is afgesloten.

De koninklijke delegatie is vrijdagochtend niet zomaar bij Landhuis Knip in het westen – Bandabou – van Curaçao, op zo’n 43 kilometer van Willemstad. Plantage Knip was in het verleden een van de meest welvarende plantages van het eiland. Op 17 augustus 1795 brak bij het landhuis de grootste slavenopstand van Caribisch Nederland uit. Leider Tula was de drijvende kracht achter het verzet.

kennismaking
Naast een gesprek met nazaten bekijken de Oranjes ook een voorstelling over Tula. Eerder zei choreograaf Naomie Pieter (33) dat het koningspaar de ‘koloniale achtertuin’ aan kroonprinses Amalia laat zien. ‘Hebben ze wel gevraagd of we een kennismaking willen? Het is ons opgelegd. Wat is die kennismaking als we geen gelijkwaardige partners zijn?’

Toch danst ze mee in de exclusieve voorstelling voor het koningspaar en de prinses. Sterker nog, ze creëerde de choreografie van het twintig minuten durende stuk. ‘Ik doe dit niet voor de Oranjes. Ik doe dit voor mijn volk’, benadrukt Pieter. ‘Voor mij is dit stuk ook een vorm van verzet. Je hebt verschillende vormen: ik hoef niet altijd hardcoreergens te staan. Ik kan ook op deze manier verzet plegen met muziek, teksten en een manier van bewegen. Daar zit mijn verzet in.’

‘Ik wil me inzetten voor een betere wereld. Dat doe ik niet voor mezelf, maar voor degenen die na mij komen.’

Op het eiland kent iedereen de Curaçaose verzetsheld. Een hotelmedewerker grapt zelfs dat hij de neef van Tula is. Zo trots is hij op de leider van de slavenopstand.

Ook voor tourgids Tyrone Brunken is Tula een inspiratiebron. ‘Hij is een voorbeeld, een leider, een nationale held. Ik leer van hem om mezelf uit te spreken en te doen waar ik in geloof. Ik wil me inzetten voor een betere wereld. Dat doe ik niet voor mezelf, maar voor degenen die na mij komen.’

Lees verder in het Nederlands Dagblad.

YOU MIGHT ALSO LIKE