Op de foto met prinses Amalia op Curaçao: ‘Ik was echt aan het azen op Amalia, omdat ik haar geweldig vind’

  • Marina
  • apr 9, 2023

Kroonprinses Amalia maakt haar officiële debuut op Curaçao. Samen met haar ouders wordt ze ontvangen met Curaçaose vlaggetjes, muziek, dans en poëzie. Maar er klinkt ook kritiek. ‘Het koningspaar komt de koloniale achtertuin aan Amalia laten zien. Let’s call it what it is. Hebben ze wel gevraagd of we een kennismaking willen?’

‘Mag ik even op de foto met uw dochter?’, vraagt Marjan Stoter (71) aan koningin Máxima. De kroonprinses beweegt zich samen met het koningspaar door de straten van de volkswijk Otrobanda. Wanneer Amalia de vrouw ziet, komt ze dichtbij om samen op de foto te gaan. ‘Het is gelukt’, glundert vakantieganger Stoter daarna. ‘Ik was echt aan het azen op Amalia, omdat ik haar geweldig vind. En ik kreeg ook een handje van de koning. Ik ga mijn hand nooit meer wassen.’

In de straten van Willemstad is het dringen geblazen om een glimp op te vangen van de Oranjes, of zelfs een selfie en een handje. Beveiligers zorgen ervoor dat niemand te dichtbij komt. Patras, naar achteren, roepen ze. Toch neemt Amalia, net als haar ouders, de tijd om mensen gedag te zeggen en een praatje te maken.

Curaçao is de derde etappe, na Bonaire en Aruba, van een kennismakingsreis in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

saluutschoten
Woensdag zijn de Oranjes aangekomen op het eiland. Langs de kades van de Sint Annabaai verzamelen zich Antillianen, Nederlanders die op Curaçao wonen en toeristen. Ze wapperen met Curaçaose vlaggetjes en juichen als het schip voorbij vaart. Er klinken saluutschoten. ‘Waar schieten ze naartoe?’, vraagt een jongen in een oranje T-shirt, omhoog kijkend naar zijn vader. Tijd om te antwoorden heeft de vader niet, want op het dek verschijnen de Oranjes. ‘Zie je ze? Daar in het rood. Ze zwaaien’, zegt de vader, waarna hij zijn zoon op zijn schouders zet.

Die ochtend worden de laatste voorbereidingen nog getroffen en de straten schoongeveegd. ‘Waarom laten we het gezelschap niet zien hoe we normaal leven?’, vraagt voorganger Welton Papi Esprit van de pinksterkerk New Song. ‘We worden gedwongen een show te laten zien’, vindt hij.

Esprit (71) is niet ‘tegen’ het bezoek; hij heeft moeite met de manier waarop de Oranjes naar het eiland komen. ‘Als je wilt kennismaken, kom dan als toerist, zonder de tureluurtjes. Dan is er tijd om iemand écht te leren kennen. Nu kan je niet normaal met de koning praten, want alles is strak georganiseerd.’

Lees verder in het Nederlands Dagblad.

YOU MIGHT ALSO LIKE