• No Products in the Cart
Marina de Haan
0
  • No Products in the Cart

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you”

Ik geloof in de kracht van woorden. Ik geloof dat woorden als zaadjes zijn. Wij planten zaadjes in ons eigen leven, maar ook in de levens van anderen. Met de woorden die ik spreek en schrijf wil ik iets toevoegen aan deze wereld. De aardbol een beetje mooier maken.

Daarom geef ik workshops over ‘De Dynamiek van Woorden’ en ‘De Kunst van Luisteren’ bij ZoeteLiefde. Ook schrijf ik gedichten en draag ik die ook voor. Als dichter heb ik eigen werk voorgedragen bij iSpeak van de stadsdichter van Amsterdam, Amsterdam Fringe Festival, Zaans Filmfestival en op bruiloften.

De Dynamiek van Woorden

Weet je, het is best een beetje vreemd. Over bepaalde dingen denken we helemaal niet meer na. We vragen ons niet af waarom water nat is. We verwonderen ons niet over een transparante lucht. Zo is dat ook met onze woorden. We spreken er duizenden op een dag, maar we staan (te) weinig stil bij de betekenis van woorden, bij de dynamiek van woorden.

Ieder woord dat jij uitspreekt heeft kracht. Zij het een toespraak van een burgemeester, een boodschap van een activist, een preek van een voorganger of liefdesbrieven van een geliefde. Woorden staan ergens voor, ze brengen een boodschap over. Woorden kunnen iemand opbouwen, iemand de hemel in prijzen, maar ze kunnen ook verwoesting aanrichten of conflict veroorzaken.

Jij hebt invloed met de woorden die je spreekt

Hoe gebruik jij je woorden? En besteed jij voldoende aandacht aan de diepgang van je woorden? Onze samenleving is vluchtig, alles moet snel, we hebben geen tijd meer om zorgvuldig te communiceren. Dat is heel verdrietig, want de betekenis van woorden is precies wat ze dynamisch maken. Daarom heb ik de workshop ‘De Dynamiek van Woorden’ ontwikkeld als tegengeluid.

Het is een praktische workshop voor jou en je team om bewustwording omtrent woordgebruik te creëren, om je denken rondom de kracht van woorden te vernieuwen en om dynamisch woordgebruik te stimuleren op je werk en in je dagelijks leven.

De Kunst van Luisteren

Elk mens moet bewust leren luisteren om volledig te leven. Maar we weten niet meer zo goed hoe we moeten luisteren. We horen geluiden en klanken, maar horen we ook wat er gezegd wordt? Vaak niet. We luisteren 60% van de dag, maar we onthouden slechts 25%. We zijn ons vermogen van luisteren aan het verliezen.

Ik wil met deze workshop ‘De Kunst van Luisteren‘ voorkomen dat we het luisteren helemaal verliezen.

Luisteren is een kunst. Het gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor doen. En, ik geef het direct toe, dat is lastig. Het is moeilijk, want onze wereld wordt steeds luider. Er is van alles dat onze aandacht vraagt. Denk maar aan sociale media, de behoefte aan likes en onze prestatiedrang. Je kan wel stellen dat er veel ruis op de lijn is. We zijn de stilte verleerd. Daardoor wordt luisteren steeds moeilijker, en wordt het zelfs vermoeiend. En dat terwijl luisteren zo mooi is. Het is de toegang tot begrip.

Luisteren is een kunst

Als je werkelijk naar iemand luistert, als iemand zich oprecht gehoord voelt, dan durft die persoon zichzelf te zijn, dan durft iemand zichzelf steeds meer te laten zien. Dan is er ruimte voor herkenning, verbinding en liefde. Daar wordt deze hele wereld een beetje mooier van. Stoppen we met luisteren naar anderen? Dan heeft dat gevolgen voor de wereld.

In deze workshop neem ik je mee langs een aantal stappen om je (weer) op weg te helpen om moedig te luisteren. Naar anderen, maar vooral ook naar jezelf.