• No Products in the Cart

'Success is liking yourself, liking what you do, and liking how you do it'

Wat was ik graag voetballer geworden zeg. Als jong meisje van zes ging ik op voetbal. Maar blokfluitles was precies op hetzelfde moment. De keuze was gauw gemaakt: ik stop met blokfluit. Ik heb tien jaar gevoetbald, ben een aantal keer geselecteerd door de KNVB. Ik was een goeie linksback, je kwam niet zomaar langs mij. Alleen had ik door benauwde luchtwegen niet altijd voldoende zuurstof om te blijven staan.

Wat was ik graag zangeres geworden. In gedachten zing ik de sterren van de hemel. Onder de douche heb ik de beste stem. Thuis heb ik het meeste bereik. Jammer genoeg, heb ik zeer weinig zangtalent. (Zeer weinig, want ‘iedereen kan toch zingen?’). Als ik een noot raak is dat serieus per ongeluk. Maar goed, ieder zijn ding hè.

Wat was ik graag muzikant geworden. Geen fluitist, liever pianist. Eindeloos geniet ik van pianospel. De kleuren die dat instrument met zich meebrengt verrijken mijn denken. Alleen vind ik in de maat klappen al een hele uitdaging. Laat staan om met tien vingers een piano te trotseren. Om maar niet te beginnen over wat pianisten op de pedalen tegelijkertijd doen.

Ik ben een verhalenverteller en journalist (klik voor mijn cv). In hart en nieren. Zoals men dat noemt. Woorden zijn onderdeel van mijn werk. Tijdens het interviewen, als ik ze voor een geschreven verhaal vastleg of als ik ze spreek in een podcast. Ik denk in woorden. Zinnen en vragen vormen zich in mijn gedachten nog voordat ze op papier staan of uitgesproken zijn. Ze herhalen zich in mijn denken. Ze dringen zich op om verteld te worden. Als ik dat niet doe, vliegen ze weg. En dat is zonde.

Dus schrijf ik overal waar ik kom. In de trein, in de kerk, in mijn slaapkamer. Liever niet in de auto. Ik schrijf op mijn laptop, in notitieboekjes en op mijn telefoon. Die woorden, in de vorm van poëzie, draag ik op verschillende plekken voor. Ook deel ik weleens een Bijbelverhaal met een verkondiging tijdens kerkdiensten en events.

Verhalen verbinden mensen

Naast verhalenverteller ben ik ook een strijder. Ik wil onze wereld veranderen met mooie authentieke woorden. Er zijn genoeg leugens. Er zijn genoeg mensen die elkaar afbreken. Er is genoeg negativiteit.

Ik strijd voor een wereld waarin iedereen zich geliefd voelt. Waar iedereen er mag zijn. Waar iedereen gelijk behandeld wordt. Een wereld waarin ‘anders’ zijn de norm is. Een wereld zonder haat, zonder racisme, zonder vooroordelen. Ik strijd voor een plek van eenheid, van verbinding en van genade. Verhalen verbinden mensen aan elkaar.

Mijn naam is Marina de Haan. Ik ben een verhalenverteller en ik wil de wereld mooier maken met verhalen.

PS: Tegenwoordig schrijf ik al mijn verhalen op pianomuziek van Ludovico Einaudi, kijk ik zo nu en dan een voetbalwedstrijd en zing ik nog steeds onder de douche.