Oprichter Gianni Grot bidt voor Omroep ZWART. ‘Ik voel de verantwoordelijkheid op mijn schouders’

  • Marina
  • feb 11, 2022

Toen filmmaker Gianni Grot opgroeide, zag hij op televisie bijna niemand die op hem leek. Met Omroep ZWART wil hij daar verandering in brengen. Voor de camera, maar ook erachter. ‘Als je mensen op televisie ziet die op je lijken, voel je je onderdeel van de samenleving.’

Hij herinnert zich het moment als de dag van gisteren. Het was 2017. Zijn goede vriend Akwasi Ansah – toen nog muzikant, inmiddels rapper en creatief directeur van Omroep ZWART – kwam hem uit werk ophalen. ‘Weet je wat ik écht graag zou willen? Mijn eigen televisiekanaal’, zei Gianni Grot tegen hem. ‘Akwasi had precies dezelfde droom. We kenden elkaar al jaren, maar dit wisten we niet van elkaar.’

Grot werkte destijds als video-editor en motion graphic designer bij een internationaal televisiekanaal. Hij bruiste van ideeën voor nieuwe programma’s, maar het lukte maar niet om iets gemaakt te krijgen.

Je kunt niet worden wat je niet kunt zien, zeg ik vaak. Daarom Omroep ZWART.’

Grot: ‘Mijn wereldbeeld is divers. In Amsterdam wonen Turken, Marokkanen, Nederlanders en Surinamers bij elkaar. Van een collega hoorde ik dat de eigenaren van het tv-kanaal waar ik werkte ‘het niet zo hebben op mensen van kleur’. Toen ik dát hoorde, was ik terneergeslagen. Het was een internationaal bedrijf met collega’s uit Engeland en Zuid-Afrika, maar wel heel wit.’

Lees verder bij het Nederlands Dagblad. Beeld: Dick Vos

YOU MIGHT ALSO LIKE