Kerken gaan lastige vragen niet uit de weg, ziet minister Hanke Bruins Slot bij symposium over slavernij

  • Marina
  • jun 22, 2023
Hanke Bruins Slot

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet ruimte voor kerken om een verbindende rol te spelen in het proces na de komma. ‘De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol.’

Aan het eind van het internationale symposium ‘Slavernij, doorwerking en bevrijding’ van de Raad van Kerken en de Protestantse Theologische Universiteit krijgt minister Hanke Bruins Slot het woord. Ze is terughoudend om conclusies te trekken, zegt ze vooraf.

‘Dialoog en verbinding zijn twee belangrijke woorden. En daar hoort ook het oncomfortabele gesprek bij, waarin we open en eerlijk naar elkaar moeten zijn’, vertelt ze weloverwogen. Dan stelt ze een vraag aan alle gasten: ‘Hoe kunnen we met elkaar vanuit de verbindende rol die de kerk kan spelen, het verschil maken?’

De CDA-minister heeft niet meteen een antwoord op haar eigen vraag, zegt ze na afloop van het symposium in de Utrechtse Domkerk. ‘We leven in een samenleving van snelle antwoorden. Maar het is goed de tijd te nemen om het gesprek te voeren, om zo tot verdere acties te komen.’

Telkens kiest ze haar woorden zorgvuldig. ‘Ik heb vandaag een kracht gezien binnen kerken en geloofsgemeenschappen. Ze voeren de dialoog met elkaar, ze reflecteren op de eigen geschiedenis en op de doorwerking van het slavernijverleden. De kerk heeft toegang tot de spirituele leefwereld van mensen. Dat is waardevol. In het proces na de komma is de kerk ontzettend belangrijk.’

Lees verder in het Nederlands Dagblad.

YOU MIGHT ALSO LIKE